Eğitim Determinizm (Belirlenimcilik) Nedir? Felsefede Determinist Bakış Açısı Ne Demek?

Determinizm (Belirlenimcilik) Nedir? Felsefede Determinist Bakış Açısı Ne Demek?

16.06.2021 - 01:37 | Son Güncellenme:

Determinizm, evrendeki her kavramı ve olguyu neden - sonuç ilişkisine göre açıklayan felsefi bir görüştür. Bu görüşe göre, insan hiçbir eyleminde özgür değildir. Her şey evrenin kesin yasaları ile birlikte önceden belirlenmiştir. Bu bakımdan Belirlenimcilik, Fatalizm (Kadercilik) ile benzer özelliklere sahip olsa da temelde iki felsefi görüş birbirinden farklıdır. Kadercilikte her şeyi önceden belirleyen Tanrı, determinizmde ise evrenin kendisidir. Determinizm (Belirlenimcilik) nedir? Felsefede determinist bakış açısı ne demek? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Determinizm (Belirlenimcilik) Nedir Felsefede Determinist Bakış Açısı Ne Demek

Determinist filozoflar, düşünürler, bilim insanları ve en önemli eserleri şu şekilde sıralanabilir:
1- Charles Darwin - Türlerin Kökeni 2- Spinoza - Aklın Islahı Üzerine Bir İnceleme
3- Rene Descartes - Söylem İnceleme Monadoloji
4- Thales Anaksimandros - Fragmanlar

Determinizm (Belirlenimcilik) Nedir?

İnsan var oluşunu, doğa yasaları ve evrendeki neden - sonuç ilişkisi ile açıklayan felsefi disipline determinizm ya da belirlenimcilik adı verilir.

Felsefede Determinist Bakış Açısı Ne Demek?

Felsefede determinist bakış açısı, insanın iradesini tamamen yok sayan ve her şeyi evrenin işleyişinin nihai bir sonucu olarak görür. Buna göre, insan ne kadar özgür görünürse görünsün, aldığı her karar, aslında evrendeki neden - sonuç ilişkisinin bir uzantısıdır.

Özellikle 19. yüzyılın ilk yarısından sonra farklı determinizm ekolleri ortaya çıkmıştır. Örneğin mekanik determinizmde kainat bir makineye benzetilmiş ve dünyada gerçekleşen her şey de evrendeki yasaların bir sonucu olarak değerlendirilmiştir.

Ekonomik determinizmde ise insanın tüm sosyal ve psikolojik özelliklerinin ekonomik koşulların bir sonucu olduğu savunulmuştur. Ekonomik determinizm, Karl Marx ile Frederich Engels'in öncüsü olduğu diyalektik materyalizmin ortaya çıkmasında da etkili olmuştur. Diyalektik materyalizmde de toplum alt yapı ve üst yapı olarak ikiye ayrılır. Alt yapıyı oluşturan ise ekonomik koşullardır.

Yazarlar