Eğitim Dipol Dipol Etkileşimi Nedir? Örnekler İle Dipol Dipol Etkileşimi Konu Anlatımı

Dipol Dipol Etkileşimi Nedir? Örnekler İle Dipol Dipol Etkileşimi Konu Anlatımı

16.06.2021 - 14:31 | Son Güncellenme:

Kimyasal reaksiyonları kapsamında dipol dipol etkileşimi meydana gelmektedir. Özellikle bu etkileşim bilim açısından da büyük bir öneme sahip olurken, mutlaka öğrencilerin bilmesi gerektiği konulardan biridir. Peki dipol dipol etkileşimi nedir? Örnekler ile dipol dipol etkileşimi konu anlatımı üzerine merak edilen bilgiler.

Dipol Dipol Etkileşimi Nedir Örnekler İle Dipol Dipol Etkileşimi Konu Anlatımı

 Moleküllerin zıt kutupları arasında meydana gelen elektrostatik çekim ile beraber dipol dipol etkisi ortaya çıkmaktadır. Kimyasal bir sürecin sonunda meydana gelen bu durum, birçok farklı yapı içerisinde gerçekleşen önemli olaylar arasında yer alır.

Haberin Devamı

 Dipol Dipol Etkileşimi Nedir?

 Dipol dipol polar yapılı moleküller üzerinde meydana gelen bir kimyasal reaksiyondur. Moleküllerin zıt kutupları arasında meydana gelen elektrostatik çekim kuvvetine dipol dipol denir. Bu bağlamda molekül içi bağlar polar kovalent bağ olarak ifade edilir. Bu bağlamda Molekülün polar karakteri sebebiyle arasında dipol dipol etkileşimi meydana gelmektedir. Yani molekülünün zıt kutup kısımları elektrostatik çekim ile beraber güçlü bir etkileşim meydana getirir. Bu etkileşim neticesinde çekim meydana gelir ve dipol dipol kuvveti oluşmaktadır.

 Örnekler ile Dipol Dipol Etkileşimi Konu Anlatımı

 Kimyasal reaksiyon kapsamında dipol dipol etkileşimi için birçok farklı örnek ortaya çıkmaktadır. Bunlar içerisinde polar bir molekül olan CHI molekülü içerisinde bağlar, polar kovalent bağ olarak etki gösterir. Bu sebepten dolayı polar molekül de yer alan karakter ile beraber moleküller arası dipol dipol etkileşimi oluşmaktadır.

Haberin Devamı

 Özellikle kalıcı dipole sahip olan kimyasal türler birbirine yaklaştığı süre içerisinde, Birini kısmı pozitif diğerinin kısmi negatif olduğu için güçlü bir çekim kuvveti ortaya çıkar. Örneğin H2S, NF3 ya da CO gibi birçok farklı molekül üzerinden dipol dipol etkileşimi hakkında bilgi vermek mümkün. Yukarıda verilen tüm örnekler polar etkisi gösterir ve buna bağlı olarak birbiri arasında elektrostatik üzerinden çekim yaşanır.