Eğitim Doğal Taşlar Nelerdir? Doğal Taşların İsimleri Ve Özellikleri

Doğal Taşlar Nelerdir? Doğal Taşların İsimleri Ve Özellikleri

03.01.2022 - 16:50 | Son Güncellenme:

Doğal taşlar, deprem ve sel gibi doğa olayları ve iklim değişiklikleri sonucu oluşur. Renkleri, ağırlıkları ve biçimleri birbirinden farklı olan doğal taşların oluşması için milyonlarca yıl geçmesi gerekir. Bazıları doğada bulunan halleriyle kullanılırken bazılarının çeşitli işlemlerden geçirilmesi gerekir. Doğal taşların bazıları yapı malzemesi olarak inşaatlarda kullanılır. Hediyelik eşya yapımında ve dekorasyon amaçlı kullanılan taş çeşitleri de mevcuttur. Doğal taşların isimlerini ve kullanım alanlarını özellikleri ile birlikte derledik.

Doğal Taşlar Nelerdir Doğal Taşların İsimleri Ve Özellikleri

Hem evlerde hem de çeşitli sektörlerde en çok kullanılan doğal taşlar şu şekilde sıralanabilir: 1- Mermer 2- Traverten 3- Akik 4- Zümrüt 5- Güneş Taşı 

Haberin Devamı

 Doğal Taşlar Nelerdir?

 A- Yapı Malzemesi Olarak Kullanılan Taşlar 

 1- Granit 

 2- Tüf 

 3- Mermer

 4- Bazalt 

 B- Süs Eşyalarında ve Takı Yapımında Kullanılan 

 1- Akik 

 2- Oniks 

 3- Zümrüt 

 4- Malakit Taşı 

 5- Ametist 

 6- Mercan taşı 

 7- Obsidyen 

 8- Pembe Kuvars

 9- Sodalit 

 10- Ay Taşı

 11- Jasper 

 12- Güneş Taşı 

 Doğal Taşların İsimleri ve Özellikleri

 1- Mermer: 

 Doğada bulunan en sert taşlardan biri olan mermer hem heykel sanatında hem de inşaatlarda kullanılır. Büst, şömine, tezgah ve vazo yapımında kullanılan mermer dayanıklı ve uzun ömürlü olduğu için tercih edilmektedir. Mermerlerin Rosse term, granit ve kaplan postu başta olmak üzere birçok çeşidi bulunmaktadır.

 Ülkemizde en çok mermer çıkarılan şehirler sırasıyla İzmir, Aydın, Kütahya, Yozgat ve Tokat'tır. Dünya mermer rezervinin yaklaşık %50'sine sahip olan Türkiye, 20'den fazla ülkeye mermer ihraç etmektedir. 

Haberin Devamı

 2- Oniks: 

 Siyah ve parlak bir taş olan oniks, başta yüzük, kolye ve bileklik olmak üzere birçok takıda kullanılır. Son yıllarda kullanım oranı artan oniks taşı, en çok Amerika Birleşik Devletleri ve Uruguay'da çıkarılır. 

 3- Akik Taşı: 

 Kahverengi, sarı, yeşil ve mavi renkli akik taşları, günümüzde en çok kullanılan doğal taşlarından biridir. Bu taşın adı Sicilya'daki Akhates kentinden gelmektedir. Akik taşlarının kötü enerjiyi uzaklaştırdığı ve stresi azalttığına inanılır. 

 4- Ametist Taşı: 

 Genellikle gümüş ile birlikte kolyelerde kullanılan ametist taşının rengi mordur. Ülkemizde en çok Çanakkale'de ve Balıkesir'de çıkarılan ametist taşları, akik kadar parlak olduğu için iki taşın birlikte kullanılmaması gerekir. 

 5- Mercan Taşı: 

 Rengi kırmızı olan mercan taşı, doğada az bulunduğu için en değerli taşlardan biri olarak kabul edilir. Ani sıcaklık değişimlerine karşı dayanıklı olan mercan taşları genellikle yüzük yapımında kullanılır. 

 6- Yakut Taşı: 

 Doğal taşlardan biri olan yakut taşının insan sağlığına ve psikolojisine birçok faydası vardır. Midede ekşime, yanma ve şişkinlik gibi sık rastlanan sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelen yakut taşları, bağışıklığı güçlendirir. Özellikle vücut direnci düşük olduğu için kış aylarında sık sık hasta olan kişilerin evlerinde yakut taşı bulundurmaları önerilir. 

Haberin Devamı

 Kırmızı renkli yakut taşları cilt sağlığına da iyi gelir. Cildin nem oranını dengede tutan yakut, sivilce ve akne oluşumunun önüne geçer. 

 7- Akuamarin: 

 Yarı değerli taşlar arasında yer alan akuamarin en çok Asya ve Afrika kıtasında çıkarılır. Lilyum ve berilyum bakımından zengin olan akuamarin taşlarının rengi buz mavisidir. 

 8- Zümrüt: 

 Hem ülkemizde hem de dünya genelinde en çok kullanılan doğal taşlardan biri olan zümrüt, akik taşlarıyla birlikte kolyelerde kullanılır. Küpe ve gerdanlık yapımında da kullanılan zümrüt, en fazla Meksika, Hindistan ve Mısır'da çıkarılır. Estetik bir görünüme ve dayanıklı bir yapıya sahip olan zümrüt, en değerli doğal taşlardan biridir. 

Yazarlar