Eğitim Elektromiyografi (Emg) Nedir, Nasıl Yapılır? Emg Nasıl Çekilir, Hangi Hastalıklara Bakılır?

Elektromiyografi (Emg) Nedir, Nasıl Yapılır? Emg Nasıl Çekilir, Hangi Hastalıklara Bakılır?

10.06.2021 - 13:32 | Son Güncellenme:

EMG sağlık sektöründe kullanılan bir terimdir. Açılımı Elektromiyografi şeklindedir. Bu işlemin nasıl yapıldığı insanlar tarafından merak edilmektedir. Elektromiyografi (EMG) nedir, nasıl yapılır? EMG nasıl çekilir, hangi hastalara bakılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Elektromiyografi (Emg) Nedir, Nasıl Yapılır Emg Nasıl Çekilir, Hangi Hastalıklara Bakılır

EMG işlemi, kas, sinir ve sinir köklerinin elektriksel özelliklerinin ölçülmesi amacı ile yapılan işlemdir. EMG işlemi, tanı koymak, tedavinin nasıl yapılacağının belirlenmesi gibi işlemler için yapılmaktadır.

Elektromiyografi (EMG) Nedir, Nasıl Yapılır?

Çevreye verdiğimiz tepkiler ve çevremizde olup bitenlerin farkında olmamız biyoelektriksel süreçler yardımı ile meydana gelmektedir. Çevrede oluşan fiziki ve kimyasal faktörler ile bunun yanında organizmalarının durumunun belirtildiği faktörler özel reseptörler ile elektriksel sinyal halini alır. Bu elektriksel sinyaller ise ilgili duyu sinirlerine aktarılmaktadır.

Duyu sinirlerinin almış olduğu elektrik sinyalleri omurilik yardımı ile merkezi sinir sistemine gönderilmektedir. Bu sinyaller merkezi sinir sisteminde değerlendirilip duyum olarak algılanmaktadır.

Organizmanın algılamış olduğu duyumlar organizmanın çevreye karşı olan durumu ile çevreye uyum sağlamak amacı ile göstermiş olduğu tepkilerden meydana gelmektedir. Bu tepkiler organizmaların korunması ve yaşamını devam ettirebilmesi için gereklidir.

Elektronörofizyoloji, duyu ve motor iletim yollarında bulunan elektriksel iletimlerin buradaki reflekslerin ve elektriksel durumların ölçülerek değerlendirilmesi ve normal dışı durumların tespit edilmesi için EMG incelemeleri yapılmaktadır.

EMG Nasıl Çekilir, Hangi Hastalıklara Bakılır?

EMG çekildiği durumlar;

Haberin Devamı

Doğum esnasında bebeklerde meydana gelen sinir yaralanmaları

Sinirlerde meydana gelen yaralanmalar

Kas erimesi sebebi ile oluşan omurilik hastalıkları

Sinir sıkışması durumları

Kas hastalıklarının teşhis edilmesi

Bel ve boyunda meydana gelen fıtık durumları

Sinirlerin fonksiyonel bozukluklarının ölçülmesi

Yüz felci gibi durumlar için yapılmaktadır.

EMG iki kısımda gerçekleştirilmektedir. Bunlar;

Sinir iletimlerinin ölçümü

Kasların incelenmesi şeklindedir.

Hastada düşünülen tanı göz önünde bulundurularak bunlar içerisinden biri ya da ikisi yapılabilmektedir. EMG işlemi incelenecek sinire göre 15 dakika ile 1 saat arasında sürebilmektedir.