Eğitim Endüstriyel Tasarım Tescili Nedir, Neleri Kapsar? Tasarım Tescili Nasıl Yapılır?

Endüstriyel Tasarım Tescili Nedir, Neleri Kapsar? Tasarım Tescili Nasıl Yapılır?

26.04.2021 - 14:06 | Son Güncellenme:

Günlük hayatta kullanılmakta olan birçok malzeme bulunmaktadır. Bu malzemeler bir takım hammaddelerden meydana gelmektedir. Bu maddelerin işlenmesi endüstri yani sanayi alanında yapılmaktadır. Böylece malzemelerin kullanıma hazır hale gelmesi sağlanmaktadır. Endüstri ile tasarımın birleşmesi ile de endüstriyel tasarım alanı oluşmaktadır. Kişiler bu tasarımları güvence altına almak için tescil yoluna gitmektedir. Peki endüstriyel tasarımların tescilleri nasıl yapılmaktadır? İşte, bu tasarımların tescili hakkında merak edilen hususlar.

Endüstriyel Tasarım Tescili Nedir, Neleri Kapsar Tasarım Tescili Nasıl Yapılır

Ortaya çıkan tasarım işlemleri zihinde başlar ve çabanın birleşmesi ile meydana gelir. Bu kapsamda hazırlanan endüstriyel tasarımların tescili resmi yollar ile yapılmaktadır. Tekstil, otomotiv sanayi gibi endüstri bu sektörlere örnek gösterilebilir.

Endüstriyel Tasarım Tescili Nedir? Neleri Kapsar?

Endüstriyel tasarımın yelpazesi çok geniştir. Birkaç işlemler ile sınırlandırılamaz. Ortaya çıkan tasarımların da bir dizi prosedür ile tescili sağlanır. Tescil işlemi Türk Patent Enstitüsü tarafından yapılmaktadır. Tasarım tescili ilgili ürünün tamamını ya da belirli parçalarını kapsar.

Endüstriyel Tasarım Tescili Nasıl Yapılır?

Tescil işlemini yapılması için Türk Patent Enstitüsüne başvuru yapılması gerekmektedir. Bu başvuru hem ulusal ve hem de uluslararası yollar ile yapılabilmektedir. Bu süreç için şu aşamalar takip edilir:

- Başvuru evraklarının hazırlanması ile işe başlanır.
- Kurumun elektronik formu doldurulur.
- Hazırlanan endüstriyel tasarım incelemeye girer, uygun bulunduğu takdirde kayda alınır.
- Sicil kaydı yapılan tasarımın tescili için gelebilecek itirazlar için süre tanınır.
- Herhangi bir itiraz olmaz ise tescil belgesi hazır edilir.
- Eğer tasarımın bir benzeri yok ise tescil için başvuru yapılır. Bu ürünün dünya üzerinde şimdiye kadar tasarlanmamış olması gerekmektedir.
- Tasarım işlemleri beş yılda bir yenilenir ve hazırlanan endüstriyel tasarım yirmi beş yıl süre için koruma altına alınır. Daha sonra tüm topluma adanır.