Eğitim Feshane Nerededir, Ne Zaman Ve Kim Tarafından Yaptırılmıştır?

Feshane Nerededir, Ne Zaman Ve Kim Tarafından Yaptırılmıştır?

11.04.2023 - 16:30 | Son Güncellenme:

Geçmişte birçok önemli yapı kurulmuştur. Bunlar çeşitli amaçlarla dönemde hizmet vermiştir. Bazıları şartlara dayanamayarak yıkılsa da bazıları da hala günümüze kadar gelmiştir. Bunlardan biri de Feshane'dir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Feshane Nerededir, Ne Zaman Ve Kim Tarafından Yaptırılmıştır

Toplam 56000 metrekare alanda yer ala ve 1839 yılında açılan dokuma fabrikası, restorasyon işlemleri tamamlandıktan sonra müze olarak halka açılacaktır. Feshane Dokuma Fabrikası olarak özellikle Osmanlı ordusuna ciddi yarar sağlayan fabrika, yenileme çalışmalarının tamamlanmasını bekliyor.

Feshane Nerededir, Ne Zaman ve Kim Tarafından Yaptırılmıştır?

Feshane ya da eskiden kullanılan ismiyle Feshane-i Amire Osmanlı Döneminde kurulmuştur. Osmanlı Padişahı II. Mahmud tarafında 1833 senesinde üniforma üretmesi amacıyla kurulmuştur. Yeniçerilerden sonra gelen Osmanlı ordusunun üniforma ihtiyaçlarını karşılaması amacıyla kurulan Feshane, günümüzde hala bulunur. 1839 yılından beri aynı yerde bulunmaktadır. Osmanlı ordusu için askeri üniforma üretme amacıyla kurulan fabrika, aynı yerde bulunmaya devam ediyor.

Feshane Dokuma Fabrikası, 1839 yılında Eyüp Sultan'daki Defterdar mahallesinde yer alan Hatice Sultan Sarayında feriyye bölümüne taşınmıştır. 1894 yılından itibaren öğrenciler için dokuma dersleri de verir. 1916 senesinden sonra dönemin en başarılı ve en büyük dokuma fabrikası haline gelmiştir. 1921 yılından beri Feshane Mensucat Türk Anonim Şirketi olarak işletilir olmuştur.

Şapka devriminin 1925 yılında çıkmasıyla, fes kullanımı yasaklanmıştı. Bu yüzden fabrikada yer alan fes dokuma dikiş makineleri, İstanbul Şehir Müzesine gönderildi. 1937'de yönetim Sümerbank'ın eline geçince Feshane Defterdar Mensucat Fabrikası olarak üretime devam etti. Ancak 1989 yılına gelindiğinde üretim ciddi anlamda yavaşladı ve neredeyse durma noktasına geldi.

Bu dönemde İstanbul Büyükşehir Belediyesi, fabrikayı 45 yıllığına Eczacıbaşı Vakfına kiraladı. Bu dönemde fuar merkezi olarak kullanıldı. 2018 yılında ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi yenileme çalışmalarına başladı. Tasavvuf müzesi haline getirilerek aynı yerde 2022 yılı içerisinde açılması planlandı.