Eğitim Gerçek başarı onların sesini yükseltmek

Gerçek başarı onların sesini yükseltmek

11.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Suna’nın Kızları, kız çocukların gelişim ihtiyaçlarını destekleyen bir ekosistem oluşturmak üzere çalışmalarını sürdürüyor.

Gerçek başarı onların sesini yükseltmek

Türkiye’de kız çocuklarının eğitime erişimden erken yaşta evliliğe, yapısal şiddetten yoksulluğa kadar önemli sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirten Suna’nın Kızları Genel Koordinatörü Burcu Gündüz Maşalacı, “Biliyoruz ki, eşitsizliklerin ve adaletsizliklerin azaltılması, kız çocukların başta eğitime erişiminin sürdürülebilmesi ve kendi seslerinin duyulması ile mümkün” dedi.

Haberin Devamı

Tutarlı aksiyonlar

Eğitim gönüllüsü ve iş insanı Suna Kıraç anısına, kızı İpek Kıraç tarafından Suna ve İnan Kıraç Vakfı çatısı altında kurulan Suna’nın Kızları, kız çocukların gelişim ihtiyaçlarını destekleyen bir ekosistem oluşturmak üzere çalışmalarını sürdürüyor. Dünya Kız Çocukları Günü vesilesiyle açıklamalarda bulunan Suna’nın Kızları Genel Koordinatörü Burcu Gündüz Maşalacı, “Kız ve oğlan çocukları için eşit eğitim imkanlarının yaratılması, eğitim kalitesindeki bölgesel farklılıkların ortadan kaldırılması ve yoksulluğu önleyici tedbirlerin artırılması amacıyla bütünlüklü ve tutarlı aksiyonlara ihtiyaç var” dedi.

Eğitim vazgeçilmez

Maşalacı, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, yoksulluk ve yapısal şiddetin kız çocukların bütüncül gelişimlerinin önündeki en önemli engeller olduğuna dikkat çekerek, toplumdaki kültürel

Haberin Devamı

ve sosyal normlar ile mevcut çocuk algısının da sorunları derinleştirdiğini söyledi. Maşalacı, pek çok ailenin kız çocuğunu okula göndermenin maliyetini fazladan bir yük olarak algıladığını belirterek şunları söyledi:

“Bir çocuk bile eğitimini bırakmak zorunda kalmamalı. Devlet, sivil toplum örgütleri, yerel yönetimler, uzmanlar yıllardır bu alana emek veriyor. Şimdi artık hep birlikte çalışmamız ve kolektif bir güç yaratmamız gereken dönemdeyiz. Kız çocuklarını çevreleyen sorunları ortadan kaldırmanın ancak onların içinde bulunduğu ekosistemi geliştirmek ve dönüştürmekle mümkün olacağına inanıyoruz. Kız çocukların bedensel ve duygusal olarak iyi halde olmaları, eğitimlerine kesintisiz devam edebilmeleri, oyundan ve okuldan geri kalmamaları, baskı altında olmamaları ve gelecekleriyle ilgili karar sahibi olmaları için başlattığımız bu hareketi 32 sivil toplum kuruluşu ile birlikte sürdürüyoruz. Bizler çocukların önlerindeki engelleri kaldırsak ve güçlerimizi birleştirsek, sadece kızlar değil bütün çocuklar hayata daha eşit ve umutlu sarılırlar.”