Eğitim Geriatri Nedir, Hangi Hastalıklara Bakar? Geriatri Bölümüne Kimler Gider?

Geriatri Nedir, Hangi Hastalıklara Bakar? Geriatri Bölümüne Kimler Gider?

21.05.2021 - 14:37 | Son Güncellenme:

Yaşamın doğal bir döngüsü olan yaşlılık, hastalık değildir. Kişinin yaşı ilerledikçe bazı hastalıklara daha açık hale gelmesi, belirli yaş grubundaki insanların özel teşhis ve tedavi yöntemlerine ihtiyaç duymasını sağlar. Geriatri bölümü, yaşlılarda yanlış tanı konma riskini ortadan kaldırır. Peki geriatri nedir, hangi hastalıklara bakar ve geriatri bölümüne kimler gider? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Geriatri Nedir, Hangi Hastalıklara Bakar Geriatri Bölümüne Kimler Gider

Yaşın ilerlemesi, beyindeki kimyasal metabolizmanın bozulması ve iletken üretiminin aksamasına yol açar. Beyindeki bu değişimler bellek, zihin, algılama ve hareket gibi işlevlerin kaybına neden olur. Bu nedenle geriatri önemli bir bilim dalıdır.

Haberin Devamı

 Geriatri Nedir, Hangi Hastalıklara Bakar?

 Yaşlanmaya bağlı ortaya çıkan hastalıkların tanı, tedavi ve bakım aşamalarında geriatri bilim dalı devreye girer. Geriatri dahiliyenin yan dalıdır. Dahiliye uzmanı olduktan sonra 3 yıl yaşlı sağlığı konusunda eğitim alan uzmanlar geriatrist olabilirler. Geriatristlerin sosyal hizmet uzmanı, fizyoterapist, hemşire, diyetisyen ve psikolog ile birlikte çalışması ve uygun tedavi yöntemlerini uygulaması gerekir.

 Geriatri tansiyon, şeker, mide bağırsak hastalıkları, kemik erimesi, kas erimesi, kolesterol, böbrek hastalıkları, kas hastalıkları, guatr gibi hastalıkların yanı sıra; unutkanlık, idrar kaçırma, uykusuzluk ve beslenme bozukluğu gibi hastalıklarla da ilgilenir. Özel tetkiklerle anlaşılan fakat hastada ciddi sorunlara yol açabilen depresyon, kas erimesi, erken evre demans ve inkontinans gibi hastalıkların belirlenmesini ve tedavi edilmesini sağlar.

Haberin Devamı

 Geriatri Bölümün Kimler Gider?

 65 yaşın üzerindeki bireyler geriatri bölümüne başvurabilirler. Bu bölüme yaşlılık sürecini sağlıklı geçirmek isteyenler de başvurabilirler. Yaşlılarda sık karşılaşılan fakat yanlış tetkik ve tedavi yöntemleri nedeniyle gözden kaçan hastalıklar, yaşam riski taşıyabilir. Bu nedenle geriatri bölümü son derece önemlidir. Uygun tanı ve tetkiklerin uygulanmasıyla doğru tedavinin sunulması, yaşlı sağlığını korur ve yaşlanma sürecinin olumsuz etkilerini ortadan kaldırır.