Eğitim Halil Rifat Paşa Kimdir? Kısaca Hayatı Ve Ölümü

Halil Rifat Paşa Kimdir? Kısaca Hayatı Ve Ölümü

18.04.2023 - 16:42 | Son Güncellenme:

Halil Rifat Paşa 1828 tarihinde Serez'in Lika köyünde dünyaya gelmiştir. Bölükbaşı İbrahim Ağa'nın oğludur. İkinci Abdülhamid saltanatında, 7 Kasım 1895'ten 1901 yılları arasında sadrazamlık yapmıştır. Halil Rifat Paşa hakkında merak edilen tüm detaylar.

Halil Rifat Paşa Kimdir Kısaca Hayatı Ve Ölümü

Sadrazamlıktan önce Sivas ve İzmir illerinde valilik hizmetlerinde bulunmuş bir Osmanlı adamıdır.

Haberin Devamı

 Memuriyet hayatının en parlak icraatlarını Sivas, aydın ve manastır valilikleri memuriyet döneminde yapmıştır. 

 

 Halil Rifat Paşa Kimdir? Kısaca Hayatı ve Ölümü 

 

 Halil Rıfat Paşa, Siroz da okuduğu mektebi bitirdikten sonra, Siroz tahrirat kalemine girmiştir. Halil Rıfat, Selanik de aynı görevlerde bulunmuştur. Vidin ve Yanya vilayetlerinde divan katipliği yapmıştır. 1852 yılında Muhasebe-i maliye meclisi, mazbata odasına girmiştir. 

 

 Tarih 1852 ve 1860 yılları arası, Edirne, Erzurum ve Harput illerinde divan katipliği görevini yapmıştır. Meclis-i Vala-yı mazbata odasında çalışmıştır. 1861 yılında divan katipliği için Silistre'ye atandı. Ardından getirildiği yerin mektupçusu olmuştur.

 

 Ardından mutasarrıflık için 1898'de Varna'ya, 1869'da Tırhala'ya ve 1873'de Vidin'e atanmıştır. 1876 yılında vezir rütbesi verilmiştir. Bu rütbenin verilmesinin ardından Tuna eyaleti valisi olmuştur. Bir süre Kosova ve Halep'te valilik yapmıştır. Halil Paşa, tarihler 1878'i gösterdiğinde Selanik valiliğine atanmıştır. Ama 1880 yılında eşkıya çetelerinin sebep olduğu karışıklık sonucundan istifa etmiştir.

Haberin Devamı

 

 1891 yılında dahiliye nazarı olmuştur. Kamil Paşa'nın 1895 yılındaki istifasından dolayı, sadrazamlığı Halil Paşa almıştır. İstanbul'da bulunan ermeni hareketlerini aldığı önemler ile bastırdı. Anadolu bölgesinde var olan karışıklıkları çözdü ve ele aldı. Şura ismindeki oğlunu, Cavid Bey'in 1899 yılında suikast düzenlenmesi sonucu öldürülmüştür. Bu olaydan sonra görevinden istifa etmek isteyen Halil Paşa'nın istifası hiçbir şekilde kabul edilmemiştir.

 

 Hayatı ve yöneticiliği ile en alt makamdan, en yüksek makama yani sadrazamlığa kadar yükseltmiştir. Halil Paşa, devlet yönetimi ve zekası ile II. Abdülhamid Han ile her zaman uyum içinde olmuştur.

 Halil Rıfat Paşa, 1901 yılında vefat etmiş ve Eyüp Sultan'a defnedilmiştir.

 

Yazarlar