Eğitim Hipoperfüzyon Nedir, Neden Olur? Hipoperfüzyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hipoperfüzyon Nedir, Neden Olur? Hipoperfüzyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

30.10.2021 - 01:48 | Son Güncellenme:

Günümüzde farklı belirtiler ile ortaya çıkan pek çok sağlık problemi bulunmaktadır. Hipoperfüzyon ise bunlardan bir tanesidir. Hipoperfüzyonun ne olduğu ve nedenle ile birlikte tedavisinin nasıl yapılacağı pek çok hasta tarafından merak edilen bir konudur. Peki hipoperfüzyon nedir, neden olur? Hipoperfüzyon tedavisi nasıl yapılır? Sizlere hipoperfüzyon hastalığı hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Hipoperfüzyon Nedir, Neden Olur Hipoperfüzyon Tedavisi Nasıl Yapılır

Hipoperfüzyon bir sağlık sorunu olup önem arz eden rahatsızlıklardan birisidir. Özellikle devam etmesi halinde iskemi olarak adlandırılan oksijen yokluğuna neden olduğu için belirtilerinin göstermesi halinde mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekmektedir.

Hipoperfüzyon Nedir?

Hipoperfüzyon beyin veya el gibi organa veya ekstremiteye yetersiz kan beslemesi manasına gelmektedir. Devamı halinde iskemi rahatsızlığı ortaya çıkmaktadır. İskemi sonrasında oksijen yokluğu veya birden fazla haneyi kaybetme gibi problemler yaşanabilmektedir.

Bu hastalığın belirtileri konumuna göre değişmektedir. Ekstremitelerde yetersiz kan temini olması uyuşma ve karıncalanmalara neden olmaktadır. Kal gibi organda hipoperfüzyon görülmesi durumunda ise beyindeki bilişsel eksiklikler oluşabilmektedir.

Hipoperfüzyon Neden Olur?

Hipoperfüzyonun birkaç farklı nedeni olmaktadır. Kişilerde görülen ani büyük kan kayıpları, kan basıncının düşmesi, daralma ve kan damarlarındaki yaralanmalar hipoperfüzyon nedenleri arasında yer almaktadır. Burada hipoperfüzyon nedeninin belirlenmesi çok önemlidir. Kan dengesinin ilgili uzuva geri döndürmek için ele alınacağından nedeninin araştırılması çok önemli bir adımdır.

Hipoperfüzyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastalığın nedeni araştırıldıktan sonra tedavi sürecine geçilmektedir. Vasküler onarımlar yırtılmış ve kan damarları gibi sorunlar da ele alınmaktadır. Düşük tansiyon gibi tıbbi problem ile ilişkili olan hipoperfüzyon altta yatan problemi düzeltmek için önemler alınarak tedaviye başlanılmaktadır.

hipoperfüzyon tedavisinde kan ve sıvı transfüzyonu kan kaybı sebebi ile kan hacmi arttırılabilir. Ayrıca komplikasyonları erken yakalamak için hasta sürekli değerlendirme ve bakım gerektirmektedir.