Eğitim Hla-B27 Testi Nedir, Neden Yapılır? Hla-B27 Test Sonuçları Nasıl Yorumlanır?

Hla-B27 Testi Nedir, Neden Yapılır? Hla-B27 Test Sonuçları Nasıl Yorumlanır?

26.07.2022 - 14:16 | Son Güncellenme:

HLA-B27 testi tıbbi bir test olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu test kişilerde bel ya da omurga romatizmasının olup olmadığını tespit etmek için yapılmaktadır. Aynı zamanda HLA-B27 testi genetik bir test olarak da tanımlanmaktadır. Çünkü bu test sonucunda 3 aydan uzun süren özellikle sabahları olan bel, sırt ve kalça ağrısı yaşayan kişilerde romatizma hastalığına genetik yatkınlık çıkabilir. İşte HLA-B27 testi hakkında merak edilen ayrıntıları sizler için derledik.

Hla-B27 Testi Nedir, Neden Yapılır Hla-B27 Test Sonuçları Nasıl Yorumlanır

Romatizma insan vücudunun çeşitli bölgelerinde olabilmektedir. Boyun, omuz, göğüs, sırt, bel, diz ve kalçalar romatizmanın görüldüğü bölgelerdir. Kişiler romatizma hastalığında bu bölgelerde ağrılar yaşamaktadır. Bu yüzden de tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. HLA-B27 testi de tedavi öncesi romatizmanın tespitiyle yakından ilgilidir.

HLA-B27 Testi Nedir?

Bireylere ankilozan spondilit yatkınlığını değerlendirmek amacıyla yapılan genetik teste HLA-B27 testi denmektedir. Bu tanımda geçen ankilozan spondilit demek halk arasında romatizma demektir. HLA-B27 testinden de kişinin romatizma hastalığına yatkınlığını ölçmede faydalanılır.

HLA-B27 Testi Neden Yapılır?

HLA-B27 testi genellikle 3 aydan uzun süredir sabahları bel, sırt, omurga, kalça gibi bölgelerde sürekli ağrı yaşayan kişilere uygulanır. Bu testin uygulanmasının amacı ise kişideki romatizma hastalığının yatkınlığını tespit etmektir.

HLA-B27 Test Sonuçları Nasıl Yorumlanır?

HLA-B27 testi standart olacak şekilde kişiden kan alımı sonucunda yapılır. Bu kan örneği küçük bir tüpte toplanır. Test için de laboratuvara gönderilir. HLA-B27 test sonucunun yorumlanması negatif ve pozitif kelimeleriyle ifade edilir. Yani HLA-B27 test sonucu pozitif ise kişide romatizma hastalığı yatkınlığı var demektir. Tam tersi olarak HLA-B27 test sonucu negatif ise kişide romatizma hastalığı yatkınlığı yok demektir. Burada geçen pozitif ve negatif terimleri olumlu ve olumsuz şeklinde de yorumlanabilmektedir.