Eğitim İmmünite Nedir, Türçesi Ne Demek? İmmün Sistem Neresidir?

İmmünite Nedir, Türçesi Ne Demek? İmmün Sistem Neresidir?

01.06.2022 - 16:20 | Son Güncellenme:

Bağışıklık sistemi ya da tıp dilindeki ismi ile immün sistem, sizi hasta edebilecek olan zararlı ve yabancı milyonlarca maddeye ve mikroba karşı savunur. İmmünite; veteriner alanında sıkça kullanılan bir sözcüktür. Vücudumuza giren milyonlarca yabancı düşmanı tanıyıp fark edebilme yeteneğine sahiptir. İmmünite nedir, Türçesi ne demek sizler için derledik.

İmmünite Nedir, Türçesi Ne Demek İmmün Sistem Neresidir

Sağlıklıysanız, genellikle siz fark etmeden “belli etmeden” düşmanlara karşı savaşır. Bu sırada siz onun çalıştığını bile fark etmezsiniz.

Haberin Devamı

İmmünite Nedir?

İmmünite vücut için zararlı ve yabancı etkenlere karşı uygun bir yanıt verebilme yeteneğidir. İmmün sistem ise, vücudumuzu mikropların ve yabancı maddelerin zarar veren etkilerinden koruyan bir savunma sistemidir.

İmmünite Türkçesi Ne Demek? 

İmmünite, vücudumuzu yabancı mikroplardan ve maddelerin zarar verici etkisinden koruyan bir çeşit savunma sistemidir.

İmmün Sistem Neresidir?

Kan damarlarımızın içinde gözle görülemeyen çok küçük bazı hücreler vardır. Bunların büyük bir kısmı kanımıza kırmızı rengi veren kırmızı kan hücreleri yani diğer adı ile eritrositlerdir. Daha az sayıda olan beyaz kan hücreleri yani akyuvarlar (lökositler) de bulunur. Bu hücreler ise kemik iliğinde yapılır. İmmün sistemin en temel organları ise, timus ve kemik iliğidir. Kemik iliği, kemiklerin ortasında yer alan gözeli ve yağlı bir yapıya sahip olup alyuvar ve akyuvarların yapımında görev alan kök hücreleri üretir. Tek çekirdekli akyuvar olan B ve T lenfositler ise, bağışıklık sisteminde görev yapan en önemli hücrelerdir.

Haberin Devamı

B lenfositleri ise, kemik iliğinde, T lenfositleri ise göğüsün üst tarafında yer alan timus adı verilen dokunun gelişmesini de tamamlar. Bu hücreler ise, Timur’da ve kemik iliğinde olgunlaştıktan sonra, kana karışır ve kan yolu ve lenf (beyaz kan) kanalları aracılığı ile dalak ve lenf düğümlerinde daha yoğun bir şekilde bulunur. Ama, burun, ağız, akciğer ve mide barsak sistemini tamamen saran mukozal lenfoid yapılara dağılırlar.