Eğitim İzobar Nedir, Ne İşe Yarar? Coğrafyada İzobarların Özellikleri

İzobar Nedir, Ne İşe Yarar? Coğrafyada İzobarların Özellikleri

15.05.2021 - 12:29 | Son Güncellenme:

Coğrafi açıdan dünya üzerinde izobarlar büyük bir öneme sahiptir. Özellikle de rüzgarların hareketi konusunda en güçlü yapılar arasında yer alır. Peki izobar nedir, ne işe yarar? Coğrafyada izobarların özellikleri üzerine merak edilenler.

İzobar Nedir, Ne İşe Yarar Coğrafyada İzobarların Özellikleri

 Öğrencilerin coğrafya açısından bilmesi gerektiği en önemli konular içerisinde izobarlar geliyor. Dünya yüzeyinde etki sağladığı görevleri konusunda düzenli olarak hava olaylarını etkilerler. Bu etkileşim dünyanın her noktasında gerçekleşir ve yaşam için oldukça önemli bir potansiyele sahiptir.

Haberin Devamı

 İzobar Nedir?

 Dünya yüzeyinde hava basıncına sahip olan yerleri bağlamış olan eğrilere izobar denir. Özellikle hava basıncı ve onun büyüklüğünü, hava kütlelerinin daha büyük ve daha küçük noktalarda hareketini gerçekleştiren hava olayları olarak da nitelemek mümkün. Bu doğrultuda günlük ve haftalık, aylık ya da yıllık olarak coğrafi açıdan büyük bir önemi sahip olaylar içerisinde yer alır.

 İzobar Ne İşe Yarar?

 Hava kütlelerinin dünyanın farklı bölgelerinde büyüklüğü ya da küçüklüğü üzerinden coğrafi hareket sağlaması, izobarın en önemli görevlere içerisinde yer alır. Böylece hava kütleleri hareket ederek etkin şekilde hava basıncının oluşmasına imkan verir. Bu da farklı bölgelerdeki havayı etkilemek suretiyle mevsimler üzerinden yaşamı destekler. Diğer yandan basınç haritalarında ortaya çıkan değerler üzerinden, bu değerleri deniz yüzeyine indirgemiş şekilde gösterme imkanı verir. Böylece hava basıncı olaylarını nasıl ve ne şekilde ortaya çıktığına dair etkin bir bilgi elde edilir. Bu da hava tahminleri olarak tabloya yansır.

Haberin Devamı

 Coğrafyada İzobarların Özellikleri

 Coğrafyada izobarların özelliklerini maddeler halinde ve sırası ile yazmak mümkün.

 - Bir izobar eğrisi üzerindeki tüm noktalarda basınç değeri aynıdır.

 - Basınç değeri milibar (mb) şeklinde ifade edilir.

 - İki izobar eğrisi arasında yer alan basınç her daim aynıdır.

 - İç içe kapalı olan basınç merkezlerinin gösterilmesine imkan tanır.

 - İzobar haritaları bulunduğu bölge itibariyle rüzgarın hızı ve yönü hakkında detaylı bilgi verir.

 Görüldüğü üzere bu şekilde izobar haritalar üzerinden pek çok farklı özellik göstermektedir. Özellikle hava tahminleri ve basınç olayları noktasında, ileriki günler için etkin şekilde bilgi alma olanağı tanır.