Eğitim Karbonhidratlı Yiyecekler Nelerdir? Karbonhidrat İçeren Besinler Hangileridir?

Karbonhidratlı Yiyecekler Nelerdir? Karbonhidrat İçeren Besinler Hangileridir?

25.03.2022 - 14:29 | Son Güncellenme:

Doğada birçok organik madde bulunduğu bilinmektedir. Bunlardan biriside karbonhidrattır. Doğada oldukça çok bulunan bu temel organik madde vücudumuz içinde son derece gereklidir. Bunun için karbonhidrat içeren besinlere karşı bir merak olduğu ve araştırma yapıldığı görülmektedir. Karbonhidratlı yiyecekler nelerdir? Karbonhidrat içeren besinler hangileridir detayları ile derledik.

Karbonhidratlı Yiyecekler Nelerdir Karbonhidrat İçeren Besinler Hangileridir

Karbonhidrat, özellikle bağışıklık sisteminde önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca kanın pıhtılaşması ve üreme içinde değerli olduğu dikkat çekmektedir. Beslenmemizde protein ve yağın ardından üçüncü sırada gelir. Çünkü 3 makro besinden biriside karbonhidrat olarak bilinmektedir. 

Haberin Devamı

Karbonhidratlı Yiyecekler Nelerdir? 

Karbonhidrat denildiği zaman akla genellikle ekmek ve benzerleri gelmektedir. Ancak ekmek dışında da birçok yiyecekte karbonhidrat bulunmaktadır. Karbonhidrat alımının yaşa ve kişinin sağlığına göre değiştiği bilinmektedir. Burada önemli olan sağlıklı ve sağlıksız karbonhidrat ayrımı yapmaktır. Ayrıca az veya aşırı karbonhidrat tüketimi zararlıdır. Bunun için dikkatli olmakta fayda vardır. 

Karbonhidrat içeren yiyecekler;

- Muz, 

- Fasulye, 

- Mısır, 

- Süt, 

- Ekmek, 

- Patates, 

- Kurabiye, 

- Makarna, 

- Pirinç, 

- Alakolsüz içeçekler. 

Karbonhidrat en yaygın şekilde yukarıda yer alan yiyeceklerde bulunur. Bunlar dışında da birçok üründe karbonhidrat bulunmaktadır. Burada önemli olan ne kadar karbonhidrat almanız ve karbonhidratın yararlı olup olmadığıdır. Örneğin normal ekmeğin çok yenmesi, makarnanın sık tüketilmesi kilo yapabilir. Buna dikkat etmediğiniz zaman aşırı şekilde karbonhidrat almış olursunuz. Doğal olarak dengeli beslenme ortadan kalkmış olacaktır. Bunun için doğru şekilde beslenmeye ve yeterli kadar karbonhidrat almaya özen göstermelisiniz. 

Haberin Devamı

Karbonhidrat İçeren Besinler Hangileridir?

Karbonhidratın kalitesi oldukça önemlidir. Çünkü bazı karbonhidrat açısından zengin ürünler diğerlerine göre daha iyi olabilir. Karbonhidratın besinlerde üç farklı formda yer aldığı görülmektedir; şeker, lif ve nişasta. 

Şeker: Bu grup basit karbonhidratlar olarak bilinir. Çünkü karbonhidrat burada en temel formda yer almaktadır. Çikolata, beyaz ekmek, gazlı içecek katkıları, ballar, tatlılar, süt gıdaları ve nektarlar. Ayrıca meyve ve sebzelerde doğal şekilde oluşmaktadır. 

Lif: Sindirim sistemini koruyan lif, enerji verir ve doygunluk hissi sağlar. E ve B vitamini açısından zengindir. Ayrıca çeşitli mineraller içerdiği de bilinmektedir. Kepekli ekmek, kepekli makarna, tam tahıllar, kabuklu yemişler, havuç, elma, muz ve daha birçok besinde lif bulunmaktadır. 

Nişasta: Bu grubun karmaşık bir yapısı bulunmaktadır. Bundan dolayı karmaşık karbonhidratlar olarak bilinir. Nişastalar vücudumuzda enerjide kullanılmak için şekerlere ayrılmaktadır. Bu işlemi vücudumuz belirli bir düzende yapmaktadır. Pirinç, patates, fasulye, kahvaltı gevreği, tahıllar ve ekmek nişasta içeren besinlerdir.