Eğitim Kızamık vakalarında artış endişe veriyor! Son rapor ortaya çıktı

Kızamık vakalarında artış endişe veriyor! Son rapor ortaya çıktı

17.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Avrupa ve Orta Asya bölgesinde Ocak 2023’ten 5 Aralık’a kadar 30 bin 601 kızamık vakası bildirildi. 2022 yılında bu sayı sadece 909’du. UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu), aşıyla önlenebilir hastalık vakalarındaki yüzde 3266’lık bu artış konusunda ülkelere uyarıda bulundu.

Kızamık vakalarında artış endişe veriyor Son rapor ortaya çıktı

Bunun yanı sıra mevcut verilere göre, Avrupa ve Orta Asya’daki kızamık vakaları, 2023’ün sadece ekim ve kasım ayları arasında neredeyse iki katına çıktı. Bu rakamlar, durumun daha da kötüleşme eğilimi göstereceğine işaret ediyor. Bağışıklama oranlarındaki düşüşler nedeniyle bölgede vaka sayısının artması bekleniyor.

Haberin Devamı

UNICEF Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Regina De Dominicis yaptığı açıklamada, “Kızamık vakalarındaki artış, bağışıklama kapsamındaki gerilemeyi net bir şekilde ortaya koyuyor. Söz konusu ciddi artış nedeniyle, çocukları bu tehlikeli ve ölümcül hastalıktan korumak için acil halk sağlığı önlemleri alınması gerekiyor” dedi. Çünkü çocukların sağlığı üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip olan kızamık, bazı durumlarda ölümcül sonuçlara da yol açabilmekte. Çocukların bağışıklık sistemlerinin zayıflamasına neden olarak onları zatürre de dahil olmak üzere birçok bulaşıcı hastalık karşısında daha savunmasız hale gelmelerine neden olabilmekte.

Mevcut verilere göre bölgede kızamığın en yaygın görüldüğü ülke, 100 bin nüfus başına 69 vakayla Kazakistan. 2023 yılında Kazakistan’da toplam 13 bin 254 kızamık vakası bildirildi. Kazakistan’ı 100 bin kişi başına 58 ve toplam 3 bin 811 vaka ile Kırgızistan takip ediyor. Geçen hafta ulusal kızamık salgını ilan eden Romanya’da ise 100 binde 9,6 ve toplamda bin 855 vaka bildirildi. Kızamık vakalarındaki artışın temel nedeninin, bölge genelinde aşılama oranlarındaki düşüşe bağlanabileceği belirtiliyor. Aşı talebindeki azalmanın, kısmen de olsa Kovid-19 salgını sırasında ve sonrasında yanlış bilgilerin ve güvensizliğin artmasından kaynaklanmış olabileceğine dikkat çekilerek sağlık hizmetlerinde aksamaların ve temel sağlık sistemlerinin zayıflamasının da bu duruma yol açan faktörler arasında yer aldığı düşünülüyor.

Haberin Devamı

Güncel verilere göre, Avrupa ve Orta Asya’da yaklaşık 931 bin çocuk, 2019’dan 2021’e kadar rutin aşılarını kısmen ya da tamamen kaçırdı.