Eğitim Kolostrum Nedir? Kolostrum (Anne) Sütünün Faydaları Nelerdir?

Kolostrum Nedir? Kolostrum (Anne) Sütünün Faydaları Nelerdir?

21.03.2021 - 16:24 | Son Güncellenme:

Kolostrum sütü, bir insan için en önemli besinler arasında yer almaktadır. Kolostrum sütü nedir? Kolostrum sütünün faydaları ve özellikleri nelerdir? Sizler için kolostrum sütüne dair detayları derledik.

Kolostrum Nedir Kolostrum (Anne) Sütünün Faydaları Nelerdir

Kolostrum sütü, bebeğin anne tarafından verilen ilk sütüdür. Dolayısıyla bir memelinin vücuduna giren ilk besin maddesidir. Normal sütten çok daha farklı bileşiklere sahiptir. İnsan ve diğer memeliler için büyük yararı vardır. Yenidoğanın antikorlarını desteklemesi ve bağışıklık sistemine yardımcı olması bakımından büyük önem taşımaktadır.

Kolostrum Sütü Nedir?

Kolostrum sütü, doğumun gerçekleşmesinden sonraki ilk dört ila beş gün boyunca anne tarafından verilen ilk süttür. Diğer ismiyle ağız sütü olarak anılmaktadır. Kolostrum sözünün bileşikleri normal sütten çok daha farklıdır.

Sarımsı bir renge sahiptir, hafif tuzludur ve tatlıdır. Yüksek oranda protein içermektedir. Bağışıklık kazanmaya yardımcı olacak maddelere sahiptir. Süt yağı, normal süte kıyasla çok daha düşüktür. Laktoz oranı daha düşüktür. Yüksek pH derecesine sahiptir.

Kolostrum Sütünün Faydaları Nelerdir?

Kolostrum sütünün iki büyük faydası bulunmaktadır. Bunların başında besleyicilik gelmektedir. Bebek için ihtiyaç duyulan tüm besin maddelerini kolostrum sütü sağlayabilmektedir. Bir diğer önemli özelliği ise bağışıklığa yardımcı olmasıdır. Doğumun ardından bebek, dış dünyanın tehlikelerine açık hale gelmektedir. Bu noktada, alınacak kaliteli besin sayesinde bağışıklık sistemine destek olmak büyük önem taşımaktadır.