Eğitim Kolposkopi Nedir, Nasıl Yapılır? Kolposkopi Hangi Durumlarda Yapılır?

Kolposkopi Nedir, Nasıl Yapılır? Kolposkopi Hangi Durumlarda Yapılır?

25.02.2021 - 16:49 | Son Güncellenme:

Bilindiği üzere hastalıkların teşhis ve tedavisin de birçok değişik yöntemin uygulandığı göze çarpmaktadır. Bu tedavi yöntemlerinden bir tanesi de kolposkopi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir çeşit hastalık tespit unsurunun ortaya çıkarılması için yapılan bu yöntem bayanlara yapılmaktadır. Peki bu yöntem vücudun neresinde yapılmaktadır? Nasıl bir tedaviyi ön görmektedir? Hangi durumların tespiti için yapıldığı söylenebilir? İşte kolposkopi muayenesi hakkında detaylar.

Kolposkopi Nedir, Nasıl Yapılır Kolposkopi Hangi Durumlarda Yapılır

Kolposkopi bayanlar da rahim ağzının incelendiği ve girişimsel özelliği olmayan bir tedavi yöntemidir. Jinekologlar ve uzman doktorlar tarafından yapılan muayene ile çeşitli hastalıkların tespit edilmesi amaçlanır.

Kolposkopi Nedir, Nasıl Yapılır?

Rahim ağzını belirli bir büyüklüğe getiren bu yöntem sayesinde ışıklı araçlar ile ilgili bölgenin daha geniş kapsamlı taraması yapılır. İstenen görüntünün daha net olmasından kaynaklı olarak daha netice veren değerlendirilme yapılmasına imkan sağlar.

Kliniksel bir işlem olan kolposkopi yöntemi ile kullanılan ve kolposkop adı verilen ve ışığı olan büyüteç sayesinde ilgili organda muayene yapılabilir. Jinekolog tarafından dürbünü andıran bu alet ile yapılan muayene, rahim ağzı ile ilgili birçok hastalığın tedavisin de kullanılmaktadır.

Kolposkopi Hangi Durumlarda Yapılır?

Bazı hastalıklar belirti göstermemektedir. Bu bağlamda hastalığın teşhisi için bu yöntem kullanılır. Bu muayene özellikle rahim ağzı kanserinin teşhisin de önemli rol oynamaktadır. Bu hastalığın yavaş ilerlediği saptandığı için bu yöntem ile takibi, daha olumlu sonuçlar verecek yöntemleri uygulamaya fırsat vermektedir.

Ayrıca bu yöntem ile şüpheli olan lezyonlar izlenebilir. Genital dış bölgede olan hastalıkların tanısı için de bu yöntem kullanılır. Bu bölgede meydana gelen tahriş ve kaşıntının tespiti de bu yöntem ile yapılır. Kanser etkisin de bulunabilecek unsurlar önceden tespit edilerek tedavi edilebilir. Bu ve bu gibi durumların tespiti ve tedavisi için uygulanan bir yöntemdir.