Eğitim Kyoto Protokolü Nedir? Kyoto Protokolü Amaçları Ve Hedefleri Nelerdir?

Kyoto Protokolü Nedir? Kyoto Protokolü Amaçları Ve Hedefleri Nelerdir?

17.03.2021 - 05:24 | Son Güncellenme:

İklim değişikliği ve küresel ısınma, dünya için en büyük tehditler arasında yer almaktadır. Bu konuda öne çıkan anlaşmalardan biri Kyoto protokolüdür. Kyoto protokolü nedir? Kyoto protokolü hedefleri ve amaçları nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Kyoto Protokolü Nedir Kyoto Protokolü Amaçları Ve Hedefleri Nelerdir


Kyoto protokolü, iklim değişikliği ve küresel ısınma karşısında dünya çapında çeşitli ülkelerin bir araya geldiğini ve çeşitli çalışmalar gerçekleştirmek üzere istekli olduklarını kanıtlayan bir anlaşmadır. Kyoto protokolü ile birlikte çeşitli hedefler konulmuştur. Bu protokolü İmzalayan devletler, hedeflerin gerçekleşmesi adına elinden gelen her şeyi yapacaklarını kabul etmişlerdir.

Kyoto Protokolü Nedir?

Kyoto protokolü, iklim değişikliği ve küresel ısınma karşısında mücadele sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi içinde uluslararası alanda imzalanmış olan bir anlaşmadır. Bu protokolü imzalamış olan ülkeler, sera etkisi ve karbondioksit salınımına neden olan gazların salınımını azaltmaya söz vermişlerdir. Buradaki amaç, karbon salınımını 1990 yılındaki düzeylere geri düşürmektir. ABD bu anlaşmayı onaylamamıştır.

Kyoto Protokolü Hedefleri Nelerdir?

Kyoto protokolü hedefleri arasında; salınan sera gazını %5 civarına indirmek, motorlu taşıtlardan ve ısınmadan kaynaklanan sera gazını azaltmak, metan ve karbondioksit oranını düşürmek, biodizel yakıt kullanmak, yüksek enerji tüketen işletmelerde atık işlemlerini düzenlemek, az karbon çıkaran sistemler kullanmak gibi hedefler bulunmaktadır. Türkiye de bu hedefleri kabul eden ve anlaşmayı onaylayan ülkeler arasında yer almaktadır.