Eğitim Mesleki Gelişim Nedir? Öğretmenler İçin Mesleki Gelişim Nasıl Sağlanır?

Mesleki Gelişim Nedir? Öğretmenler İçin Mesleki Gelişim Nasıl Sağlanır?

02.06.2021 - 16:03 | Son Güncellenme:

Eğitim kurumları için öğretmenler ne kadar önemli ise, öğretmenler için mesleki gelişim de bir o kadar önemlidir. Özellikle öğretmenlerin gelişimi açısından yaygın kullanılan bir yöntem olarak öne çıkar. Peki, Mesleki gelişim nedir? Öğretmenler için mesleki gelişim nasıl sağlanır? İşte bu konu üzerine merak edilenler.

Mesleki Gelişim Nedir Öğretmenler İçin Mesleki Gelişim Nasıl Sağlanır

Öğretmenler için hem okul içinde hem de okul dışında destek sağlamak amaçlı, günümüzde mesleki gelişim sağlanmaktadır. Öğrenciler de olduğu gibi aynı şekilde öğretmenler adına da bir eğitim olarak öne çıktığını söylemek mümkün.

Mesleki Gelişim Nedir?

Hem okul içinde hem de okul dışında öğretmenlerin mesleki becerilerine, öğretme ve öğrenme metotlarına destek olmak amaçlı, tüm bu çalışmalara mesleki gelişim denmektedir. Aynı zamanda öğretmenlerin değer ve tutumları konusunda da önemli bir destek olarak öne çıkar. Etkin ve güçlü bir öğretme ile öğrenme metodu elde ederek, öğretmenler çok daha güçlü bir eğitim imkanı sağlar. Günümüzde birçok farklı alan üzerinden öğretmenler adına ele alınan bir yapı olarak da ifade edilebilir.

Öğretmenler İçin Mesleki Gelişim Nasıl Sağlanır?

Öğretmenlerin görevlerini etkin bir şekilde yapabilmesi için mesleki gelişim sağlanmaktadır. Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde belirli eğitimler üzerinden desteklenen önemli mesleki gelişim çalışmaları bulunmaktadır.

- Göreve ilk kez atanan öğretmenler için adaylık eğitimi
- Üst görevleri hazırlama eğitimleri
- Uzman eğitimcilerin eğitimleri
- Kişisel ve mesleki eğitimler
- Alan değişikliği yapan öğretmenler adına intibak eğitimleri
- Bilgilendirme amaçlı konferans, sempozyum ya da forum gibi eğitimler
- Yükseköğretim kurumları kapsamında yapılan işbirliği ile öğretmenler için özel eğitimler

Tüm bu eğitimler amaca uygun şekilde farklı alanlardaki öğretmenler adına sağlanmaktadır. Özellikle her açıdan mesleki gelişim konusunda, öğretmenlerin önemli bir noktaya gelebilmeleri adına büyük bir öneme sahiptir. Her sene farklı yapılar altında ele alınır ve uygulanır.