Eğitim Motor Beceri Nedir? İnce Ve Kaba Motor Becerileri Örnekleri

Motor Beceri Nedir? İnce Ve Kaba Motor Becerileri Örnekleri

16.06.2021 - 02:26 | Son Güncellenme:

Kaslara bağlı olarak gelişen fiziksel becerilerin tamamına motor beceri denir. Motor becerilerin gelişim evresi bebeklikte başlar ve ergenlik dönemine kadar devam eder. İnce motor becerileri parmaklardaki eklemlerle ve ellerle gerçekleştirilir. Kaba motor becerilerinde ise başta kollar ve ayaklar olmak üzere büyük kas kütleleri kullanılır. Motor beceri nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Motor Beceri Nedir İnce Ve Kaba Motor Becerileri Örnekleri


Motor becerilerin gelişiminde ebeveynlerin payı oldukça fazladır. Puzzle yapmak, resim boyamak, boncuk ve oyun hamuru gibi kasları çalıştıran oyuncaklarla oynamak, hem ince hem de kaba motor becerilerin gelişmesini sağlar.

Motor Beceri Nedir?

Kişinin eklemlerini, parmaklarını, ellerini ve kaslarını kullanarak gerçekleştirdiği işlerde ne kadar başarılı olup olmayacağını belirleyen temel ölçütlere motor beceri denir. Bu becerilerin gelişmesinde fiziksel aktiviteler kadar zihin ve beden uyumu da önemlidir.

Motor becerileri öğrenme aşamaları üç ana başlıkta toplanır. Kavramsal aşamada, tam olarak neyin nasıl yapılması gerektiği ''teorik'' olarak öğrenilir. Bu aşamada gözlem yapma yeteneği kritik bir öneme sahiptir. Çağrışımsal evrede, daha önce hiç yapılmamış olan bir işin gerçekleştirilmesi için deneyimlerden ve bilgi birikiminden faydalanılır.

Bağımsız evre yetkinlik kazanılan motor beceriler için kullanılır. Bu aşamada artık her şey, refleks gibi otomatik bir şekilde gerçekleştirilir.

İnce ve Kalın Motor Beceri Örnekleri

Kalın motor becerilerine örnekler:

Kalın motor becerilerinde büyük kas kütleleri kullanılır.

1- Yürümek
2- Koşmak
3- Emeklemek
4- Bisikletin pedallarını çevirmek
5- Ellerini bir nesneye doğru uzatmak
6- Zıplamak
7- Gövdeni sağa ve sola doğru döndürmek

İnce motor becerilerine örnekler:

1- Gitar ya da flüt çalmak
2- Cep telefonun tuşlarına basmak
3- Oje sürmek
4- Çekiç ve pense gibi aletleri kullanmak
5- Şişeleri ve kavanozları açmak