Eğitim Neyzen Tevfik Kimdir? Kısaca Edebi Kişiliği, Hayatı Ve Eserleri

Neyzen Tevfik Kimdir? Kısaca Edebi Kişiliği, Hayatı Ve Eserleri

04.04.2023 - 11:15 | Son Güncellenme:

Neyzen Tevfik, 24 Mart 1879 tarihinde Muğla/Bodrum’ da dünyaya gelmiş bir Türk aydınıdır. Babası, Hasan Fehmi beyin aslen Samsun’un Bafra ilçesine bağlı Kolaylı’dır. Öğretmenlik görevi dolayısıyla Bodrum-Muğla ilçesinde bulunduğu sırada neyzen dünyaya gelmiştir. Neyzen Tevfik, 1934 yılında soyadı kanunun çıkmasıyla birlikte Kolaylı soyadını almış bulunmaktadır. Neyzen Tevfik Kimdir? Kısaca Edebi Kişiliği, Hayatı ve Eserleri hakkında merak edilen tüm detaylar.

Neyzen Tevfik Kimdir Kısaca Edebi Kişiliği, Hayatı Ve Eserleri

 Neyzen Tevfik Kolaylı, şairdir. Ney ve taşlama ustası olarak kitaplar yazmıştır. Bunlara ilaveten saz semaileri ve taksimlerin de bestecisi olarak ünlenmiştir. Tevfik Kolaylı’nın şiire başlaması çocukluk yaşlarına denk düşmektedir.

Haberin Devamı

 Neyzen Tevfik Kimdir?

 Neyzen Tevfik, Türk edebi kişilerinden biridir. 1879 yılının 24 Mart günü Bodrum’ da dünyaya gelmiştir. Babası Hasan Fehmi beyin Bodrum Rüştiye’sinde (Ortaokul)Öğretmenlik görevinde bulunduğu sırada (Neyzen)Tevfik doğmuştur. O dönemde gezgin saz ustaları, gezerek kendi eserlerini halkla buluşturmaya çalışırlardı.

 Neyzen daha küçük yaşta olmasına rağmen ustaların hikâyelerinden etkilenerek şiir yazmaya başlar. İlk şiiri ise 13.3.1898 tarihli Muktebes dergisinde yayımlanmıştır. Babasının Urla’ ya atanması nedeniyle ailece oraya yerleşirler. Urla’da Ney ustası, berber Kazım beyle tanışarak Ney dersleri almaya başlar.

 İlk sara nöbetini 1893 yılında geçirmesiyle aile Neyin olumsuz etkisi olarak düşünürler. Ve Ney tutkusunu engellemeye çaba harcasalar da İstanbul’ da doktora götürürler. Hastalığı teşhis edilerek tedavi altına alınan Neyzen Tevfik Kolaylı gel-gitli bir yaşam sürerek 28 Ocak 1953 Yılında İstanbul'da hayata veda etmiştir.

Haberin Devamı

 Cenaze namazı Beşiktaş Sinan Paşa Camiinde kılınan Neyzen Tevfik’in cenazesine zamanın Profesörleri, Memurları, halk ve en yakın dostları sarhoşların katılımıyla kalabalık avluya sığamayıp sokaklara taşmıştır.

 Mezarı İstanbul Kartal’da bulunan Neyzen Tevfik Kolaylı’nın mezar taşında;

 “Sen surete bakmakla hüküm verme sakın,

 Gel sireti gör.

 Hakkı temaşa ediyor,

 Hep Neyzen’i sarhoş

 Görüyorsan ne çıkar,

 Meyhanede bak Kâbeyi inşa ediyor.” Yazmaktadır.

 Kısaca Edebi Kişiliği, Hayatı ve Eserleri

 Neyzen Tevfik'in ilk eseri Hiç 1919 yılında yayımlanmıştır. Hasan Sait Çelebi desteğiyle 1924 yılında yazdığı Azab-ı Mukaddes eseri fasiküller halinde yayımlanmıştır. 1926 yılından Mustafa kemal Atatürk ile tanışmıştır.