Eğitim Öğrenciler için ideal çalışma odası tasarımı

Öğrenciler için ideal çalışma odası tasarımı

27.08.2018 - 10:34 | Son Güncellenme:

Milyonlarca öğrencinin ders başı yapacağı yeni eğitim öğretim dönemine geri sayım başlamışken, EvimiTasarla.net‘in kurucuları Ebru Tamer ve Banu Hatipoğlu, çalışma odalarının öğrencilerin performansına katkısını yorumladı.

Öğrenciler için  ideal çalışma odası tasarımı

Öncelikle çalışma odasının doğru bir yerleşim şemasıyla tasarlanması gerektiğini söyleyen Tamer ve Hatipoğlu, şu bilgileri veriyor: “Genellikle yatak ve dinlenme bölümü, oyun alanı ve çalışma kısmı tek bir mekanda yer alacağı için mekan içerisinde fonksiyonları doğru kurgulamak çocukların zihninde daha analitik bir yapı oluşturur. Çalışma masasını doğal ışığa yakın bir şekilde konumlandırmak gerekir. Eğer sağlak bir çocuksa kendi gölgesi düşmemesi için ışık soldan gelecek şekilde masa yerleşimi sağlanmalı. Yatak bölümü odanın en loş kısmında yer alırken, dinlenme için ayrıca bir oturma bölümü varsa çalışma ve yatak bölümünün arasında yer almalı.“

Haberin Devamı

Renk seçimi

Seçilen renklerin dikkat ve odaklanma kadar çocuğun psikolojisini de doğrudan etkilediğini belirten Tamer ve Hatipoğlu, “Çalışma alanlarında çok fazla renk kullanılmaması, renklerin oluşturulmak istenen atmosfere göre belirlenmesi en doğru yaklaşım. Çalışma ortamında çok fazla siyah kullanmamak, aşırı kontrastlardan kaçınmak ve çok fazla rengi bir arada bulundurmamak gerek. Ayrıca çok parlak ve sıcak renkleri az miktarda kullanmak sağlıklı olacaktır“ diyor.

Renklerin özellikleri hakkında da bilgi veren Tamer ve Hatipoğlu, şunları belirtiyor: “Beyaz renk enerjinin dağılımını sağlar. Bu renk sarı, kırmızı, mavi gibi ana renklerle kullanıldığında enerji dağılımı daha rahat gerçekleşir ve öğrencinin ruhsal anlamda kendisini daha özgür hissetmesini sağlar. Duvarlarda sofa renkler seçilirken araya uyarıcı renk tonlarından karıştırmak doğru olacaktır.“

Haberin Devamı

Ergonomik yerleştirme

Çalışma masası, sandalye, uzanma rafları ve çekmecelerin çocuğun ergonomisine uygun olarak seçilmesinin masa başında geçirilecek süreyi artırmaya yardımcı olacağını söyleyen Tamer ve Hatipoğlu, “Masa başında belli bir süre oturmakta sıkıntı çeken bir öğrenci, bir de belini zorlayan sandalyesi varsa ya da dolaplarına zor ulaşıyorsa çalışma odasından kaçmanın yollarını arar. Bu nedenle çocukların yaşlarına uygun masa ve sandalye yükseklikleri, bel ayarlı oturum imkanı sağlayan mobilyaları tercih etmek çalışma performanslarını artıracaktır“ diyor.

Dinlenme alanları

Çalışma odalarında dinlenme alanlarının önemine de değinen Tamer ve Hatipoğlu, şu önerilerde bulunuyor: “Günümüzde küçük yaştan itibaren kullanımı yaygınlaşan tabletler ve mobil cihazlar sayesinde yatarak ya da uzanarak çalışma yaygınlaştı. Bu durum maalesef konsantrasyonu düşürdüğü için çocuğu bundan uzaklaştırmak ve bu konuda disiplin kazandırmak çok önemli. Çocuğun odasında bu amaca yönelik özel rahatlama alanları yaratılmalı ve masa başı çalışma ile uzanıp dinlenme fonksiyonları birbirinden ayrılmalı. Yer minderleriyle ya da sedir tipi oturumlarla bu fonksiyon sağlanabilir.“