Eğitim Okul alışverişi telaşı sürüyor

Okul alışverişi telaşı sürüyor

06.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Okula dönüş alışverişleri sürüyor. Uzmanlar, velileri merdivenaltı ürünlere yönelik uyarırken, okul alışverişlerinde etiket okumanın önemine değiniyor.

Okul alışverişi telaşı sürüyor

Yaz tatili biterken, okula dönüş alışverişleri hızlanıyor. Öğrenciler okula dönmeye hazırlanırken, veliler de okul alışverişi telaşı yaşıyor. Yeni eğitim-öğretim yılı 11 Eylül’de başlayacak. Milli Eğitim Bakanlığı’nın uyguladığı uyum programı ile birlikte ilkokul okul öncesi, 1’inci sınıf ve 9’uncu sınıf öğrencileri, eğitim ve öğretime adaptasyonlarının kolaylaştırılması amacıyla bu hafta okula başladı.

Haberin Devamı

Okul alışverişleri hızlanırken, öğrenciler ve veliler için rengârenk, çeşit çeşit kırtasiye malzemelerinin yanı sıra uzun süre kullanılacak okul çantaları, okul kıyafetleri okul alışverişinin temel ürünleri arasında yer alıyor. Hem kırtasiye alışverişi hem de servis ücretleriyle birlikte bütçeler zorlanırken, veliler bu dönemde tasarruflu alışveriş yapmanın yollarını araştırıyor.

Okul alışverişine başlamadan önce bir ihtiyaç listesi oluşturulması önem taşıyor. Bu listedeki ürünler önceliklendirilerek satın alma sırası düzenlenebilir. Eğer öğrencinin gideceği okul, bir ihtiyaç listesi belirttiyse bu listeden yardım alınabilir.

Okula dönüş için bütçe planı oluşturulabilir. Böylece bütçeye bağlı kalınarak kontrollü bir alışveriş yapmak da mümkün.

Haberin Devamı

Okul alışveriş listesini hazırladıktan sonra fiyat karşılaştırması yapabilirsiniz. Bu alanda satış yapan pek çok online alışveriş platformu bulunuyor. Bu platformlardan ürünlerin fiyat bilgilerini karşılaştırmanız mümkün.

Okul alışverişi yaparken dikkat edilmesi gereken bir başka nokta da bu alışverişin zamana yayılarak yapılması. Okullar açılmadan alışverişi birkaç aya yayarak daha tasarruflu bir alışveriş yapabilir, indirimlerden de faydalanabilirsiniz. İhtiyaç olan ürünleri aşama aşama satın almak mümkün. Kırtasiye alışverişine çıkmadan önce sahip olduğunuz, evde bulunan ürünlerinizi de gözden geçirmenizde fayda var. Önceki eğitim yılından kalan kalem, defter, çanta, silgi, makas, su matarası, kalemlik gibi malzemeler göz önünde bulundurulmalı.

Merdivenaltına dikkat

Ticaret Bakanlığı’nın okul sezonunda yaptığı denetimler sonucu hazırladığı rapora göre de kırtasiye ürünlerinin yüzde 99’unun çocukların sağlığını tehdit edecek herhangi bir madde içermediği de bildiriliyor. Ancak okul alışverişi yaparken velilere de büyük iş düşüyor. Uzmanlar, velileri merdivenaltı ürünlere yönelik uyarıyor. Özellikle okul alışverişlerinde ürün etiketi okunmasının önemi vurgulanıyor. Ambalajlı, üreticisi ya da ithalatçısı belli olan ürünlerin tercih edilmesi gerekiyor. Özellikle boya kalemlerinde ‘CE’ işareti ve ‘EN71 standardına uygundur’ ibaresinin bulunması gerektiği söylenirken, sprey boyalar ve yapıştırıcıların su bazlı olması ve solvent içermediğinden emin olunması gerektiği vurgulanıyor.

Haberin Devamı

Ürün denetimi

Ticaret Bakanlığı, yapılan denetimler sonucunda güvensiz bulduğu ürünleri ‘Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi’nde (GÜBİS) ilan ediyor. Bu kapsamda tüketiciler bilinçlendiriliyor. Velilerin, güvenliğinden şüphelendiği ürünleri buradan takip etmeleri mümkün. Eğer veliler satın aldıkları ürünün güvensiz olduğunu düşünüyor ve ürün kimliğinden şüphe ediyorlarsa tuketici.gov.tr adresli siteden veya ALO 175 tüketici hattından şikâyette bulunabiliyor.