Eğitim Ölü Piksel Nedir? Monitördeki Ölü Piksel Nasıl Anlaşılır?

Ölü Piksel Nedir? Monitördeki Ölü Piksel Nasıl Anlaşılır?

14.06.2021 - 15:01 | Son Güncellenme:

Teknolojik cihazlar kapsamında çok sık yaşanan sorunlar içerisinde ölü piksel geliyor. Bu kelime grubu ile karşılaşan kişiler ise bunun ne anlama geldiğini öğrenmeye çalışmaktadır. Peki ölü piksel nedir? Monitördeki ölü piksel nasıl anlaşılır? İşte bu konu üzerine merak edilen bilgiler.

Ölü Piksel Nedir Monitördeki Ölü Piksel Nasıl Anlaşılır

Günlük yaşamda kullanılan birçok farklı elektronik cihazda ölü piksel sorunu yaşanır. Farklı sebeplerden dolayı meydana gelen bu durum karşısında, görüntü istenilen düzeyin altına iner. Böyle durumlarda ise garantiye götürmek ya da bir uzmandan destek almak gerekir.

Ölü Piksel Nedir?

Ölü piksel İngilizce olarak ‘Dead pixel’ olarak ifade edilmektedir. Farklı cihazlardaki ekranlar üzerinde bulunan pikselin işlevini yitirmesi ve görüntü vermemesine ölü piksel denir. Ekranların herhangi bir noktasında meydana gelebilir ve görüntü ya da renk kaybı meydana getirebilir. Bu durum ise ekran üzerinde geniş bir görünüm ve bütünlük unsurunun tamamen ortadan kaybolmasına sebep olmaktadır. Özellikle birçok farklı cihazda ortaya çıkan bir durum olduğunu söylemek mümkündür.

- Bilgisayarlar
- Televizyonlar
- Laptoplar
- Mobil cihazlar

Bu şekilde daha birçok farklı dijital cihaz üzerinden mutlaka bir sebepten dolayı ölü piksel sorunu yaşanabilir.

Monitördeki Ölü Piksel Nasıl Anlaşılır?

Monitörlerde meydana gelen ölü piksel çok küçük noktalar halinde ortaya çıkar ve görünür. Bu sebepten dolayı genel olarak yakından bakıldığında ölü pikseli monitör üzerinde anlamak çok kolay değildir. Ancak uzaktan bakıldığı vakit siyah bir nokta şeklinde ölü pikseli anlamak mümkündür. Fakat bunun tam olarak ve kesin anlaşılabilmesi için mutlaka bir uzmana monitörün götürülmesi gerekir. Eğer cihaz yeni ise o vakit mutlaka ilgili firmaya geri götürülmelidir. Zira eğer zamanında müdahale edilmez ise, ileride çok daha fazla ölü piksel sorunu ile karşı karşıya kalmak mümkün olabilir.