Eğitim Örgütsel Davranış Nedir? Örgütsel Davranış Disiplini Neden Gereklidir?

Örgütsel Davranış Nedir? Örgütsel Davranış Disiplini Neden Gereklidir?

08.04.2021 - 12:08 | Son Güncellenme:

Örgütsel yapılar, belirli bir iş sistemi oluşturmuş topluluklardır. Her örgütsel yapının içerisinde devamlılığı sağlayan insanlar vardır. Bu insanların gösterdiği tepki ve tutumlar ise örgütsel davranış olarak adlandırılır. Örgütsel davranışlar oldukça kapsamlı ve önemlidir. Bu nedenle bilinmelerinde fayda vardır. Örgütsel davranış nedir? Örgütsel davranış disiplini neden gereklidir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Örgütsel Davranış Nedir Örgütsel Davranış Disiplini Neden Gereklidir

Örgütsel davranışlar yüz yılardır incelenmekte ve araştırılmaktadır. Bu araştırmalar günümüzde birçok disiplinin doğmasını sağlamıştır. Örneğin; psikoloji, sosyoloji, antropoloji gibi bilim dalları örgütsel davranışların araştırılması sonucunda doğmuştur. 

Haberin Devamı

 Örgütsel Davranış Nedir?

 Örgütsel davranış, en kısa anlamı ile bir disiplinin içinde bulunan insanların davranışlarının incelenmesi ve gelecekte olacak tepkilerinin tespit edilmesinin sağlanmasıdır. Her hangi bir kurum ya da iş yerinde çalışan tüm insanları kapsamaktadır.

 Yönetici ve patron gibi üst mertebeden bireylerin de örgütsel davranışları incelenmektedir. Bu incelemelerde; insanların iş tutumları, işe geç ya da erken gelmeleri, diğer insanlarla iletişimleri, liderin özellikleri, iş verimi, iş bakımından olumsuzlukların nedenleri, avantaj ve dezavantajlarda insan etkisi gibi birçok konu ele alınmaktadır.

 Örgütsel davranışlar daha çok sosyoloji ve psikoloji dalları tarafından araştırılmaktadır. Bu araştırmalarda bireylere pek çok sosyal deney ve teknik uygulanmaktadır. Uygulamaların sonuçlarına göre birey ya da toplulukların davranışlarının nedenleri bilinebilmekte, gelecekte gösterecekleri tepkiler tahmin edilebilmektedir.

Haberin Devamı

 Örgütsel Davranış Disiplini Neden Gereklidir?

 Yapılan araştırmalara göre Örgütsel Davranış Disiplinlerine önem veren iş kurumları daha çok ilerleme kaydetmekte ve büyümektedir. Bu nedenle Örgütsel Davranışlar günümüzde kurumsal firmalarca daha çok araştırılmaktadır. Örgütsel Davranış disiplinin faydaları ise şunlardır;

İş yaşamının psikolojik açıdan iyileştirilmesini sağlar,

İş hayatındaki bireylerin psikolojik sağlığını arttırır.

Kurumların verimliliğini arttırır.

Gelecek hakkında tahminlerde bulunulmasını sağlar.

Kişilerin davranışlarının yorumlanarak kişisel destekte bulunulmasını sağlar.

Örgütsel disiplin ve devamlılığı arttırır.