Eğitim Ortak sınavlar, özel okulları da kapsıyor

Ortak sınavlar, özel okulları da kapsıyor

15.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği’nin yürürlüğe girmesiyle ilkokul 4. sınıfta yazılı sınavlar kaldırılırken ortaöğretimde de ortak sınavların yapılmasına karar verildi.

Ortak sınavlar, özel okulları da kapsıyor

MİNE ÖZDEMİR GÜNELİ  - Bu karar özel okulları da kapsıyor. Konuyla ilgili bilgi aldığımız Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Öztürk, “Sınav yönetmelikleri ilköğretim ve ortaöğretim çizelgelerinin dahilinde. Özel okullar da zaten aynı müfredatı uygulamak durumunda. Dolayısıyla ortak sınav kararı bütün okullarımızı kapsıyor” dedi. 

Haberin Devamı

‘PİLOT UYGULAMA YAPILMIŞTI’ 

Bakanlığın okullarda reel anlamda bir değerlendirme yapmak istediğine dikkat çeken Öztürk, “Son yıllarda öğretmenin okuldaki gücü düştü. Yaptırım imkânı, sınıfta kalma olmadığı için öğretmen ne yazık ki artık bir anlamda veli boyunduruğu altına giriyordu. Dolayısıyla işleyişini sağlıklı bir şekilde yürütemiyordu. Doğru bir şekilde yapılırsa ortak sınavları faydalı görüyorum. Geçen senelerde pilot uygulamalar yapıldı ama işleyişte sürece bakılacak” diye konuştu. 

Sınavların detaylı verilerle işlevsel olacağını belirten Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan, “İnanılmaz boyutlarda kaynak ayırdığımız eğitim sistemini daha iyi tanımış olacağız. Sistemin adeta MR’ı çekilmiş olacak” dedi. Ortak sınavların merkezi bir konuma gelmesiyle ilgili endişe taşıdığını da dile getiren Erdoğan, bu sonucun okulların dershaneleşmesine yol açabileceğini kaydetti. 

Haberin Devamı

İLK SINAV EKİMDE

Ortaöğretimde uygulanacak ortak sınavların hangi tarihlerde yapılacağı e-Okul’dan ilan edilecek. Ancak yönetmeliğe göre birinci dönemin ilk sınavlarının ekim ayının son haftası ile kasım ayının ilk haftasında, ikinci sınavların ise aralık ayının son haftası ile ocak ayının ilk haftasında yapılması planlanıyor. İkinci dönemde ise ilk sınavlar mart ayının son haftası ile nisan ayının ilk haftası, ikinci sınavların da mayıs ayının son haftası ile haziran ayının ilk haftasında yapılacak.