Eğitim Öşür Nedir, Ne Kadar Verilir? Öşür Vergisi Kim Verir, Kimlere Verir?

Öşür Nedir, Ne Kadar Verilir? Öşür Vergisi Kim Verir, Kimlere Verir?

22.02.2022 - 14:19 | Son Güncellenme:

Öşür, Arapça kökenli kelime olan öşür sıklıkla kullanılmaktadır. Öşür nedir, miktarı ne kadar olmalıdır. Öşür vergisi kim verir ve hangi şartlarda kimlere verilir. Bu sorular sıklıkla sorulmaktadır. Bu soruların cevapları özellikle dini açından çok merak edilmektedir. Bu konunun detayları ve hesaplanması birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Öşür nedir merak edilen tüm detayları derledik.

Öşür Nedir, Ne Kadar Verilir Öşür Vergisi Kim Verir, Kimlere Verir

Öşür nedir, sözlük anlamı olarak onda bir anlamına gelen öşür, dini açıdan anlam olarak tarım ürünlerinden verilen zekat anlamına gelmektedir.

Haberin Devamı

Öşür Nedir? 

Genellikle tarım alanları elverişli bölgelerde daha çok merak konusu olan öşür, miktarı ve hesaplanması açısından oldukça merak edilen konuların başında gelir. Arapça kökenli olan öşür tarımdan elde edilen ürünlerin onda birinin üzerinden verilen zekattır.

Ne Kadar Verilir?

Topraktan elde edilen mahsulün üzerinden hesap edilir. Bu miktarın hesaplanması ürünün üretimindeki işçi ücretleri, gübre, sulama, tohum, bakım gibi ücretleri düşürülmeden de bu hesaplama yapılabilir. Hesaplama yapıldıktan sonra bu miktar ürün olarak verilebileceği gibi, değeri üzerinden de verilebilir. 

Öşür Vergisi Kim Verir?

Öşürün verilebilmesi için toprak ile ilgilenen kişinin Müslüman olması ilk şartlardan birisidir. Bu verginin verilmesi kişinin çocuk veya baliğ olması bu durumu değiştirmez. Bu verginin verilmesi arazinin kendi mülkü ya da başkasının olması önemli değildir.

Haberin Devamı

Kimlere verilir?

Mahsul alındıktan sonra malın onda biri, diğer masraflar çıkarıldıktan sonra ki miktar için yirmi de biri hesaplanır. Bu hesaplamadan sonra ihtiyaç sahiplerine verilir.