Eğitim Pargalı İbrahim Paşa Kimdir? Kısaca Hayatı Ve Ölümü Hakkında Bilgiler

Pargalı İbrahim Paşa Kimdir? Kısaca Hayatı Ve Ölümü Hakkında Bilgiler

28.04.2023 - 10:22 | Son Güncellenme:

Osmanlı İmparatorluğunda pek çok sadrazam görevde bulunmuştur. Bunlardan birisi de Pargalı İbrahim Paşa olmaktadır. Pargalı İbrahim Paşa tarihte en çok araştırılan konulardan birisidir. I. Süleyman döneminde sadrazamlık yapmıştır. Pargalı İbrahim Paşa kimdir? Kısaca hayatı ve ölümü hakkında merak edilenleri sizler için derledik.

Pargalı İbrahim Paşa Kimdir Kısaca Hayatı Ve Ölümü Hakkında Bilgiler

 Pargalı İbrahim Paşa Maktul ya da Makbul İbrahim Paşa olarak bilinmektedir. Osmanlı Devletinde Kanuni Sultan Süleyman döneminde sadrazamlık yapmış birisidir.

Haberin Devamı

 Pargalı İbrahim Paşa Kimdir?

 Pargalı İbrahim Paşa Kanuni Sultan Süleyman saltanatı döneminde 1523 ile 1536 yılları arasında sadrazamlık yapmış birisidir. Pargalı İbrahim Paşa önemli siyasal ve askeri olaylarda rol oynamıştır. Osmanlı Devleti devlet adamı olan Pargalı İbrahim Paşa ayrıca dönemin padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın kız kardeşi Hatice Sultanın da eşi olmaktadır. 

 Pargalı İbrahim Paşa'nın Kısaca Hayatı Hakkında Bilgiler

 Pargalı İbrahim Paşa'ın kökeni bugün Yunanistan'da kalan Parga yakınlarındaki köy olmaktadır. Parga yakınlarında bir köyde doğan Pargalı İbrahim Paşa'nın aynı zamanda farklı kaynaklarda Rum veya İtalyan kökenli olduğu da söylenmektedir. 

 Pargalı İbrahim Paşa'nın babası bir balıkçıdır. 6 yaşında korsanlar tarafından kaçırılarak Manisa'da köle olarak satılmıştır. Kanuni Sultan Süleyman ise şehzadeliği sırasında Manisa'da Pargalı İbrahim Paşa ile karşılaşmış ve İbrahim'i maiyetine almıştır. Böylece Kanuni Sultan Süleyman'ında can yoldaşı olmuştur.

Haberin Devamı

 Pargalı İbrahim Paşa'nın Ölümü Hakkında Bilgiler

 Pek çok tarih kaynaklarında yabancı elçilerin İbrahim paşa ile görüşmelerine ilişkili hazırladıkları raporlardan yola çıkılarak Pargalı İbrahim Paşa'nın iktidar hırsı ile kendi başına buyruk davrandığı yazılmaktadır. Bu sebeple de 1536 yılında gücünden kaygılanan Kanuni Sultan Süleyman'ın emri ile öldürüldüğü iddia edilmektedir. 

 Pargalı İbrahim Paşa'nın büyük bir serveti bulunmakta idi. Hatice Sultan'dan olan oğlu Mehmet Bey genç yaşta öldüğü için serveti hazineye kalmıştır. İbrahim Paşa'nın öldürülmesinin ardından da Hatice Sultan dul kalmış ve öldüğü zaman babası yavuz Sultan Selim'in yanına türbeye gömülmüştür.