Eğitim Parsek Nedir? Parsek Ölçü Birimi Nerede Kullanılır, 1 Parsek Kaç Işık Yılıdır?

Parsek Nedir? Parsek Ölçü Birimi Nerede Kullanılır, 1 Parsek Kaç Işık Yılıdır?

10.06.2021 - 13:22 | Son Güncellenme:

Parsek kelime anlamı olarak merak edilmektedir. Bir ölçü birimi olan parsek gökbiliminde kullanılmaktadır. Bir uzaklık ölçü birimi olarak bilinmektedir. Parsek nedir? Parsek ölçü birimi nerede kullanılır, 1 parsek kaç ışık yılıdır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Parsek Nedir Parsek Ölçü Birimi Nerede Kullanılır, 1 Parsek Kaç Işık Yılıdır

Parsek ölçü biriminin kaç ışık yılına denk olduğu araştırılmaktadır. Dünya'nın Güneş'in çevresinde dönmesi 365 gün ve 6 saat sürmektedir. Bu sürede kat etmiş olduğu mesafe de ışık yılı olarak isimlendirilmektedir.

Parsek Nedir?

Işık yılı terimi evrenin büyüklüğü ile ilgili olan bir kavramdır. Bu büyüklük ölçülmek istendiğinde ışık yılı kavramı çok da kullanışlı olmamaktadır. Parsek ise yaklaşık olarak 30 trilyon kilometre uzunluğa sahip olan bir uzaklık birimidir. Evrenin büyüklüğünün algılanabilmesi için genelde Parsek kullanılmaktadır.

Bir yıldıza olan uzaklığın hesaplanabilmesi için nirengi isimli bir metot kullanılmaktadır. Bu metotta bir parmak yüze tutulur. Uzakta olan bir şeye odaklanılır ve bir göz kapatılır. Gözler değiştirildiği zaman parmağınız ileri geri hareket ediyormuş gibi hissedilmektedir. Bu durum Yunanca da paralaks olarak isimlendirilmektedir. Paralaks değişim anlamına gelmektedir.

Parsek ölçü birimi ilk defa gökbilimci Frank Dyson 1913 yılında kullanılmıştır. Örneğin 1/2 açısal saniye paralaksa sahip olan bir yıldızın uzaklığı 2 parsek kadardır. 1/3 açısal saniye paralaksa sahip olan uzaklık ise 3 parsek olarak hesaplanmaktadır.

Parsek Ölçü Birimi Nerede Kullanılır, 1 Parsek Kaç Işık Yılıdır?

1 parsek 30 trilyon kilometreye eşittir Mil olarak karşılığı ise yaklaşık 19 trilyon mil kadardır. Yani 3 ışık yılından biraz daha fazla olduğu anlamına gelmektedir.

Voyager isimli uzay aracı 1977 yılında fırlatılmıştır. Bu araç insanoğlunun yaptığı ve dünyadan en uzak olan cisim olma özelliğine sahiptir. Voyager'in dünyaya olan uzaklığı parsek cinsinden 0.0006 parsek kadardır. Güneşe en yakın yıldız Proxima Centauri uzaklığı 1 parsekten biraz daha fazla olmaktadır.