Eğitim Pazı Bitkisi Nedir, Faydaları Nelerdir? Pazı Yemeği Nasıl Yapılır?

Pazı Bitkisi Nedir, Faydaları Nelerdir? Pazı Yemeği Nasıl Yapılır?

24.03.2021 - 01:49 | Son Güncellenme:

Pazı genellikle ıspanakla karıştırılan bir bitkidir ve içindeki zengin A, C, K, E vitamini sebebiyle doktorlar tarafından sık sık tüketilmesi tavsiye edilir. Peki pazının faydaları nelerdir? Pazı yemeği nasıl yapılır? İşte bu konudaki tüm detaylar.

Pazı Bitkisi Nedir, Faydaları Nelerdir Pazı Yemeği Nasıl Yapılır

Pazı, sindirim kolaylığı sağlaması sebebiyle farklı yemek tariflerinde kullanılır. Pazının yemeği, salatası, kavurması ve çeşitli tarifleri en sık tercih edilen yemeklerdendir.

Pazı Nedir, Faydaları Nelerdir?

Pazı, ıspanakgiller familyasına ait olan iri yapraklı bir bitkidir. Kırda kendiliğinden yetişen pazının bahçelerde yetiştirilmesi de oldukça kolaydır. Pazı iri ve çok yapraklara, dallı ve az etli köklere sahiptir. Yapraklarında yüksek miktarda A ve C vitamini bulunan pazının pek çok faydası vardır. Bu faydalar şu şekilde sıralanabilir:

Haberin Devamı

Tansiyonu dengeler.

İştah açar.

Böbrek ve dalaktaki ağrıları azaltır.

Halsizliğe iyi gelir.

Tansiyonu dengeler.

Depresyon ve strese karşı iyidir.

Kalp krizi riskini azaltır.

Demir eksikliğini engeller.

Bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklardan korunmada büyük rol oynar.

Mide rahatsızlıklarına iyi gelir.

kan basıncını kontrol etmede etkilidir.

Beyin ve hafıza için faydalıdır.

Sindirim sistemini güçlendirir ve hazımsızlığı önler.

Kan şekerinin düzenlenmesini sağlar.

Öksürüğü engeller.

İdrar söktürücü özelliği vardır.

Pazı Yemeği Nasıl Yapılır?

Pazı yemeği en sık tercih edilen pazı tariflerindendir. Pazı yemeği için gerekli malzemeler şunlardır:

2 demet pazı

1 adet kuru soğan

2 diş sarımsak

1 kaşık biber salçası

Haberin Devamı

1 kaşık domates salçası

1 domates

2 yemek kaşığı bulgur

1 çay bardağı su

Tuz, karabiber

Pazı yemeği yapmak için tencerede zeytinyağı ısıtılır ve içine yemeklik doğranan soğan ve sarımsak eklenir. Rengi döndükten sonra üzerine salça ve domates eklenir. Kokusu çıkana kadar çevirdikten sonra ince doğranan pazılar eklenir. Bulgur, sıcak su ve baharatlar da eklenerek tencerenin kapağı kapatılır. Kısık ateşte pişirilir.