Eğitim Petrol Nedir, Nasıl Oluşur? Petrol Nerelerde Kullanılır?

Petrol Nedir, Nasıl Oluşur? Petrol Nerelerde Kullanılır?

09.03.2021 - 15:45 | Son Güncellenme:

Dünyada bazı enerji kaynakları bulunur. Bu kaynaklar yenilenmediği için tarih boyunca pek çok ülke bu enerji kaynakları için savaşmıştır. Bunlardan biri de petroldür. Bu sebeple petrol insanlar tarafından çok fazla araştırılmaktadır. Petrol nedir, nasıl oluşur? Petrol nerelerde kullanılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Petrol Nedir, Nasıl Oluşur Petrol Nerelerde Kullanılır

Petrol günümüzde pek çok alanda kullanılır. Günlük yaşamda kullandığımız arabaların çoğu petrol ile çalışmaktadır. Bunun yanında başka alanlarda da kullanılır. Bu sebeple petrol günümüzün en önemli enerji kaynaklarından bir tanesidir.

Petrol Nedir, Nasıl Oluşur?

Petrol, likit halde doğada bulunan bir kaynaktır. Farklı renklerde olabilmektedir. Petrol daha çok yağ gibi bir görünüme sahiptir. Petrol, doğada katı, sıvı ve gaz şeklinde bulunan hidrokarbonların bir araya gelmesi ile oluşur. Petrol çıkarıldığı bölgelere göre farklı renklerde olabilmektedir.

Petrolün farklı renklerde olmasının sebebi ise hidrokarbon çeşitleri ve bunların farklı oranlarda bir araya gelmesi sebebi ile olmaktadır.

Ham petroller içeriğindeki maddelere göre sınıflandırılmaktadır. Uçuculuğu fazla olan ve çok akışkan olan petroller hafif petrol olarak isimlendirilir. Akışkanlığı daha düşük olan ve kolay bir şekilde buharlaşmayan petrol ise ağır petrol olarak isimlendirilmektedir.

Petrol içerisinde farklı oranlarda bulunan kükürt de petrolün sınıflandırılmasında rol oynamaktadır. Eğer içeriğindeki kükürt düşük ise kolay bir şekilde saflaştırma yapılabilir. Bu da tatlı petrol olarak isimlendirilmektedir. Bunun yanında saflaştırma yapılmayan ham petrol ekşi petrol olarak isimlendirilmektedir.

Petrol Nerelerde Kullanılır?

Petrolden üretilen nafta isimli madde ile polietilen, PVC, polipropilen gibi plastik maddeler üretilmektedir. Bu plastikler de günlük yaşamda pek çok alanda kullanılır. Otomobil, poşet gibi farklı kullanım alanları bulunmaktadır.

Bunun yanında rafineriden çıkarılmış olan ham petrol hemen kullanılabilmektedir. Bunun yanında petrolle beraber çıkan kükürt gibi yan ürünler de farklı alanlar da kullanılabilmektedir. Mekanik araçlarda kullanılan yağ ve cila gibi ürünler de petrolden elde edilir.