Eğitim Proteinler Ne İşe Yarar? Proteinler Nasıl Oluşur, Depolanır, Sindirilir Ve Sentezlenir?

Proteinler Ne İşe Yarar? Proteinler Nasıl Oluşur, Depolanır, Sindirilir Ve Sentezlenir?

21.03.2022 - 15:01 | Son Güncellenme:

Proteinler ne işe yarar, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Proteinler ne işe yarar öğrenebilir ve nasıl oluştukları hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Proteinler ne işe yarar? Proteinler nasıl oluşur, depolanır, sindirilir ve sentezlenir detaylarıyla derledik.

Proteinler Ne İşe Yarar Proteinler Nasıl Oluşur, Depolanır, Sindirilir Ve Sentezlenir

Proteinler deri, kas, kıkırdak ve kemiklerin yapı taşlarıdır. Protein insanları gelişmesi ve büyümesi için gerekli olan bir yapı taşıdır. 

Haberin Devamı

 Proteinler Ne İşe Yarar?

 Proteinler olmadan insanın vücudunun büyümesi ve gelişmesi mümkün değildir. Anne karnındaki bebeklerin büyümesi ve bir canlı varlık haline gelmesi annesinden aldığı proteinler ile mümkün olmuştur. Proteinlerin ne işe yaradığı da merak edilmektedir. Proteinler şu işlere yaramaktadır

Proteinler tüm dokuların ve hücrelerin fonksiyonu için kullanılan bir moleküldür. Deri, kemik, kas ve kıkırdağın önemli bir yapı taşıdır.

Büyümede ve gelişmede, hücrelerin onarılmasında, dışardan gelen mikroplara karşı vücudun savunması için protein en önemli bileşen olarak bilinmektedir.

Açlık hormonu olan ghrelin düzeyinin azaltılması ve aynı zamanda da doyma hormonunun artması için proteinlere ihtiyaç vardır. Bu nedenle kilo verme sürecini destekleyen en önemli bileşen protein olarak kabul edilir.

Haberin Devamı

Sporcu beslenmeleri için en önemli besinlerden biridir. Antrenman sonrasındaki yıkımı onarmak, kas oluşumunu da hızlandırmak ve bağışıklık sistemini de kuvvetlendirmek için proteinlere ihtiyaç vardır.

Ameliyat sürecinde oluşan enfeksiyonların geçmesi ve iyileşme sürecindeki hastalar için proteinlere yüksek miktarda ihtiyaç duyulur. 

 Proteinler Nasıl Oluşur, Depolanır, Sindirilir ve Sentezlenir?

 Proteinlerin oluşması için amino asitlerin arka arkaya gelmesi gerekir. Canlıların bünyesinde 20 tane amino asit kullanılarak protein oluşması mümkündür. Bu 20 tane amino asidin belirli bir sırada olması proteinlerin oluşması için mutlaka gereklidir. Genelde proteinlerin nasıl depolandığı da merak edilmektedir. Proteinlerin fazlası yağ olarak depolandığı için vücuda gerektiğinden daha fazla protein yüklemesi yapmamak gerekir. Proteinlerin kimyasal sindirimleri midede başlar. Mideye gelen proteinler mide asidine de bağlı olarak asit ortamında mevcut olan pepsin ile karşılaşır. Bunun sonucunda da proteinler az bir amino asit ile polipeptidlere parçalanmış olur. Genetik bilgi akışında protein sentezine sıra geldiği zaman mRNA dışında tRNA'a devreye girerek ve ribozomda protein sentezi gerçekleşir. mRNA'da bulunan kodonların taşımış olduğu genetik mesaj ribozomlarda tek tek deşifre edilir ve uygun olan amino asitler tekrar tRNA vasıtası ile ribozoma getirilir. Protein insan vücudu için oldukça önemli ve gerekli bir yapı taşıdır.