Eğitim Rafine Yağ Nedir, Nasıl Elde Edilir? Rafine Yağların Özellikleri Nelerdir?

Rafine Yağ Nedir, Nasıl Elde Edilir? Rafine Yağların Özellikleri Nelerdir?

05.07.2022 - 17:17 | Son Güncellenme:

Rafine yağ, işlem gördükten sonra elde edilen yağ çeşitleridir. Elde edilmesi için köpükleri, kokusu ve içindeki asitleri alınır. Bunun sonucunda insan sağlığına bir etkisi olmayan rafine yağ elde edilir. Rafine yağın ne olduğunu, nasıl elde edildiğini ve özelliklerini sizler için derledik.

Rafine Yağ Nedir, Nasıl Elde Edilir Rafine Yağların Özellikleri Nelerdir

Rafine yağlar fabrikasyon işlemlerinden geçen yağlardır. Bu yağların içinde mısırözü yağı, Ayçiçek yağı ve kanola yağı yer alır.

Rafine Yağ Nedir, Nasıl Elde Edilir?

Rafine yağ, bazı fabrikasyon işlemlerden sonra elde edilen yağlardır. İşlem yapılan yağları kötü kokularından arındırmak için farklı işlemler de yapılır. Bu işlemlerin sonunda da içindeki değerli asitlerden arındırılmış, kokusuz ve köpürmeyen bir yağ elde edilmiş olur. Bu yağların sağlık için herhangi bir faydası yoktur. Yağ elde edilecek olan bitki ve tohumdan elde edilmiş olan ham yağın içindeki istenmeyen bileşenlerden uzaklaştırılarak rafine yağlar elde edilir.

Rafine Yağların Özellikleri Nelerdir?

Rafine yağlar fabrikasyon işlemleri sonucu elde edilen yağdır. İşleme maruz kalırlar ve sağlık için de herhangi bir etkisi yoktur. Rafinasyon işlemi nötralizasyon, ağartma, vinterizasyon ve deodorizasyon olmak üzere dört aşamada gerçekleştirilir. Rafine yağlar Ayçiçek yağı, mısırözü yağı, aspir yağı, kanola yağı, keten yağı, soya yağı ve ketencik yağıdır. Rafine yağlar kokudan ve içindeki asitlerden arındırılarak işlem görür ve bunun sonucunda insan vücuduna katkı sağlayabilecek tüm bileşenleri de alınmış olur. Bu nedenle rafine yağ tüketimi insan sağlığı için pek önerilmez.