Eğitim Reye Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir? Reye Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Reye Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir? Reye Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

12.04.2022 - 16:23 | Son Güncellenme:

Son yıllarda en sık araştırılan sağlık problemlerinden birisi de reye sendromudur. genellikle soğuk algınlığı gibi hastalıklar ile birlikte çıkan bu hastalık çoğu zaman fark edilmemektedir. Özellikle çocuklarda görülen bu hastalık hakkında ebeveynlerin genel bilgilere sahip olması da çok önemlidir. Peki, reye sendromu nedir, belirtileri nelerdir? Reye sendromu nasıl tedavi edilir? Sizlere reye sendromu hakkında bilinmesi gerekenleri detaylıca derledik.

Reye Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir Reye Sendromu Nasıl Tedavi Edilir

Reye sendromu çok sık görülmeyen sağlık problemlerinden birisidir. Fakat belirtilerin görülmesi halinde dikkate alınması ve doktora başvurulması gerekmektedir.

Reye Sendromu Nedir?

Reye sendromu karaciğer ve beyinde kalıcı hasara neden olabilen ve nadir görülen önemli hastalıklardan birisidir. Genellikle 20 yaşın altındaki çocuklarda görülen bu hastalık solunum yolu enfeksiyonlarından sonra gelişim göstermektedir. Bu hastalık genellikle viral hastalıklar sırasında aspirin kullanımı ile ilişkilendirilmektedir. Bu hastalığın belirtileri ve semptomları ise genellikle enfeksiyonun başlamasından 3 ile 7 gün sonra çıkmaktadır.

Reye Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Reye sendromuna sahip bir çocuğun kan şekeri seviyesi düşmekte ve kandaki amonyak miktarı artmaktadır. Bununla beraber karaciğerde şişme ve yağlanmalar da olabilmektedir. Oldukça önemli bir hastalık olan reye sendromunun ne gibi belirti göstereceği de çok önemlidir. Reye sendromu belirtileri şunlardır:

- Sinirli ve mantıksız davranışlar sergilenir.
- Halisülasyonlar görülür.
- Oryantasyon bozukluğu yaşanır
- Kol ve bacaklarda zayıflık yaşanır.
- Aşırı uykusuzluk ve nöbetler görülür.
- Bilinç seviyesinde azalmalar görülebilir.
- iki yaş çocuklarda en büyük belirtisi ishal ve hızlı nefes alma şeklidir.
- Daha büyük çocuklarda ise sürekli kusma ve olağan dışı uyku hali belirtileri arasındadır.

Reye Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Reye sendromunun teşhis edilmesi ve hemen tedavisine başlanması çok önemlidir. Fakat bu sendrom için özel bir test bulunmamaktadır. Genellikle idrar ve kan tahlilleri yapılır ve teşhis için şu yöntemler uygulanır:

- Beyinden omurilik sıvısı alınır.
- Karaciğer biyopsileri yapılır.
- Deri biyopsileri yapılır
- BT ve MRI taramaları yapılır.

Teşhisin konulmasından sonra semptomları ve komplikasyonları azaltmaya yönelik tedaviler uygulanır. Çünkü reye sendromunun özel bir tedavisi bulunmamaktadır. Hasta genellikle hastanede yatırılır. Ağır vakalarda ise çocuklar yoğun bakım ünitesine sevk edilir. Sendromun ilerlemesi durumunda beyin hasarlarına ve ölüme neden olabilmektedir. Bu nedenle erken teşhis çok önemlidir.