Eğitim Sapanca Gölü Nerede? Gölün Özellikleri, Oluşumu Ve Tarihçesi

Sapanca Gölü Nerede? Gölün Özellikleri, Oluşumu Ve Tarihçesi

18.10.2021 - 03:36 | Son Güncellenme:

Sapanca Gölü, ülkemizin turizm bakımından büyük öneme sahip durumda olan göllerinden birisidir. Sahip olduğu yeşil alanları ve huzur veren etkileyici ortamıyla çevre, yerleşim bölgelerinde bulunan insanların önemli dinlenme noktasıdır. Sapanca Gölü nerede? Gölün özellikleri, oluşumu ve tarihçesi hakkında merak edilenleri sizler için derledik.

Sapanca Gölü Nerede Gölün Özellikleri, Oluşumu Ve Tarihçesi

Sapanca Gölü, yerel halkın sulama ve içme gereksinimini karşılamaktadır. Ekolojik denge bakımından oldukça büyük bir öneme sahip olan göl, çevresinde çok farklı türlerde bitki ve hayvana ev sahipliği yapmaktadır.

Sapanca Gölü Nerede?

Bir doğa harikası olan Sapanca Gölü, konum olarak Sakarya ve Kocaeli illerinin arasında bulunmaktadır. Fakat gölün oldukça büyük bir bölümü Sakarya ili sınırları içerisinde kalmaktadır. Sapanca Gölünün batı kısmı Kocaeli ili sınırları içerisinde yerini alıyor. Gölün yanı başında Sapanca ilçesi bulunuyor. Bundan dolayı göle ilçenin adı verilmiştir.

Gölün Özellikleri

Sapanca Gölü, Türkiye'de yer alan tektonik bir tatlı su gölü olma özelliğine sahiptir. Göl çevresinde varlık göstermekte olan 80 farklı kuş türü yaşamını sürdürüyor. On binlerce farklı kuş türünün konaklama noktası olarak öne çıkıyor. Gölde yaşayan yayın, sazan ve turnabalığı balıkçılık yapılmasına önemli bir katkı sağlıyor.

Gölde her sene ulusal ve uluslararası yelken, sörf ve kürek yarışları düzenleniyor. Göl bölge turizmi bakımından da oldukça büyük bir önem barındırıyor. Göl çevresinde lüks otel ve villalar ziyaretçilerine önemli hizmetler sağlıyor.

Ortalama derinliği 30 metre olan gölün en derin noktası ise 61 metredir. Gölün sahip durumda olduğu yüzey alanı ise yaklaşık olarak 48 km² olup hacmi de 1.300 hm³’tür. Sapanca Gölünün mevcut uzunluğu Kuzey-Güney olarak 5 kilometre ve Doğu-Batı olarak 16 km’dir.

Sapanca Gölünün Oluşumu ve Tarihçesi

Sapanca havzası içerisinde geçmiş asırlarda yer kabuğu hareketleri neticesinde oluşan çanak ve fay kırıkları sonucunda yer altı kaynak sularının birikmesi neticesinde oluşmuştur.