Eğitim Sarımsak Nasıl Ekilir? Evde Sarımsak Nasıl Yetiştirilir, Ne Zaman Ekilmelidir?

Sarımsak Nasıl Ekilir? Evde Sarımsak Nasıl Yetiştirilir, Ne Zaman Ekilmelidir?

17.05.2021 - 15:11 | Son Güncellenme:

Sarımsak ülkemizde en fazla yetiştirilen sebzeler arasındadır. Gerekli uygun şartlar oluşturulduğunda sarımsak evde de yetiştirilmektedir. Evde nasıl sarımsak yetiştiriciliğine dair araştırmalar günümüzde sürmektedir. Son günlerde sarımsağın nasıl ekildiği ve sarımsağın evde nasıl yetiştirileceği ile ilgili araştıralar artmıştır. Peki sarımsak nasıl ekilir? Evde sarımsak nasıl yetiştirilir? Ne zaman ekilmelidir? İşte sarımsak ile ilgili bütün detaylar.

Sarımsak Nasıl Ekilir Evde Sarımsak Nasıl Yetiştirilir, Ne Zaman Ekilmelidir

Sarımsak en sağlıklı gıdalardan bir tanesidir. Soğanlı bitki türlerinden olan sarımsağın nasıl ekileceği merak konusudur. Sarımsağın faydaları saymakla bitmemektedir. Dolayısıyla sarımsak özel bakıma ihtiyaç duymaktadır.

Sarımsak Nasıl Ekilir?

Sarımsağın ekimi kolaydır. İlk olarak sarımsağı doğrudan güneş alan bir yere ekmeniz gerekmektedir. Güneşte iyi bir şekilde gelişim göstermektedir. Kısman gölgede de yetiştirilebilen sarımsak daha çok güneşte yetiştirilir ve ekilir. Sarımsak bitkisini ekmek için toprağın kaliteli olmasına ve gübre bakımından yeterli olmasına dikkat edin. Daha sonra kökünden kopardıktan sonra sarımsağı toprağa ekebilirsiniz. Toprağa ektikten sonra düzenli olarak su isteyen bir bitkidir. Düzenli olarak sarımsağı sulayarak en iyi şekilde ekebilir ve mahsul elde edebilirsiniz.

Sarımsak yetiştiriciliğinde sulama oldukça önemlidir. Dolayısıyla başarılı bir şekilde ekmeniz durumunda dahi sulamayı düzenli yapmazsanız ekim kötü sonuçlanabilir.

Evde Sarımsak Nasıl Yetiştirilir?

Evlerde de sarımsak yetiştirmek mümkündür. Bunun için bazı nemli noktalara dikkat etmek gerekir. Evde sarımsak yetiştirmek için öncelikle sprey şişesine ve killi toprağa ihtiyacınız var. Ekim için de mutlaka büyük dişleri olan bir sarımsağı tercih etmelisiniz. Tam olarak 3 litre derinliğinde olan bir saksı yetiştiricilik için yeterli olacaktır. İlk olarak sarımsağın durduğu yerde filizlendiğini unutmamalısınız. Büyük dişleri olan sarımsakları ayırın. Büyük dişleri seçmeniz ekimde çok önemlidir. Sarımsakların taze taraflarını seçerek killi toprağa ekin. Sarımsağı ektikten sonra saksının en az 20 santimetre derinliğinde olması gerekiyor.

Toprağa sarımsağı ektikten sonra 5 santimetre yukarıdan aşağı eliniz ile itebilirsiniz. Her bir sarımsak dişinin arasında 20 santimetre olmasına özen gösterin.

Ne Zaman Ekilmelidir?

Sarımsağı ekmek için en iyi aylar Eylül ayları ve Ekim aylarıdır. Hava şartlarının yoğun olarak yağışlı olduğu dönemlerde sarımsağı ekebilirsiniz.