Eğitim Semerkant Nerede, Hangi Ülkede? Semerkant Şehri Hakkında Bilgiler

Semerkant Nerede, Hangi Ülkede? Semerkant Şehri Hakkında Bilgiler

05.04.2023 - 17:18 | Son Güncellenme:

Semerkent merak ile araştırılan yerlerden biridir. Ayrıca Semerken’in Türkiye’ye yakınlığı ile de bilinmektedir. Bundan dolayı buraya gitmek isteyen kişiler oldukça fazladır. Semerkent’in nerede olduğu, hangi ülkede olduğu ve nereye bağlı olduğu hakkında merak edilen ayrıntıları derledik.

Semerkant Nerede, Hangi Ülkede Semerkant Şehri Hakkında Bilgiler

Semer ile kent ya da kant kelimelerinin birleşiminden Semerkent ortaya çıkmıştır. Bu şehir ilk kez Soğd nehrinin yüksek bir yerinde kurulmuştur. Semerkent harabeleri günümüze kadar ulaşmıştır. Bu harabelere Efrasiyab denilmektedir.

Haberin Devamı

Semerkent Nerede?

Semerkent, Cengiz Han’ın burayı yok etmesinden sonra biraz daha güneyde bugünkü yerine şehir olarak kurulmuştur. Özbekistan Cumhuriyeti’nde yer almaktadır. Özbekistan’ın orta kesimlerindedir. Hatta aynı isimli bir idari birimi vardır. Semerkent’in ilk dönemlerinde bütün Maveraünnehir’in ve hatta Sogdiana bölgesinin yönetim merkezi haline gelmiştir.

Semerkent, yanında bulunan nehri ve bu nehrin kanallarından dolayı yaz sıcağından ve aynı zamanda kuraklıktan etkilenmemektedir. İslamcılara göre; tertemiz havası ve yeşil bitki örtüsü ile en güzel sıhhatli bir yaşama elverişlidir. Cennete benzetilmektedir.

Semerkent hakkında çok fazla rivayetler vardır. 535 yılında Pers hükümdarı tarafından bir karakol olarak kurulduğu ortaya çıkmıştır. Alp Er Tonga, Semerkent kalıntılarına adı verilmiştir. Hatta Semerkent’in hakimiyeti ile ilgili de rivayetler bulunmaktadır. Şehrin bulunduğu bölgede egemenliğini sağladığı düşünülmektedir.

Haberin Devamı

Kazılar sonucunda Semerken’tin 218,5 hektarlık bir alanı kapladığı kanısına varılmıştır. Buna bakılarak Semerkent’in dünyanın en büyük şehirlerinden biri olduğu anlaşılmaktadır. 329 yılında Büyük İskender Semerkent’i Perslerden aldı ve kedisine olan ayaklanmayı bahane ederek bu şehri yaktı. Fakat etrafını surla çevirdi çünkü dışarıdan gelecek olan istihkam olacağını düşündü.

Semerkent Hangi Ülkede?

Semerkent; Özbekistan Cumhuriyeti’ndedir.

Semerkent Şehri Hakkında Bilgiler

Özbekistan’da olan Semerkent, Özbekistan’ın on iki ilinden biridir. Yönetim merkezidir. Özbekistan’ın en büyük şehirleri arasında yer almaktadır. Tarihi ve sosyo kültürel açısından Özbekistan’ın önemli bir şehridir. İpek Yolu’nun önemli bir kavşağında yer almaktadır. Bundan dolayı tarih boyunca önemli bir yerleşim alanı olmuştur.

Persler tarafından kurulmuştur. Büyük İskender döneminde de gelişmeye devam etmiştir. Müslüman Araplar burayı fethettikten sonra İslam’ın önemli şehirlerinden biri olmuştur. Semerkent şehrinde en kaliteli kağıt üretilmekteydi. Timur bu kendin başına geldiğinde Semerkent’in altın çağı olarak görüldü.