Eğitim Solvent Nedir, Ne İşe Yarar? Solvent Bazlı Ürünlerin Diğerlerinden Farkı Nedir?

Solvent Nedir, Ne İşe Yarar? Solvent Bazlı Ürünlerin Diğerlerinden Farkı Nedir?

25.02.2021 - 16:55 | Son Güncellenme:

Solvent, katı ya da sıvı haldeki maddeleri ayrıştırmak ve seyreltmek için kullanılan çözücülerdir. Günlük hayatta en çok kullanılan solventlerin başında su ve tiner geliyor. Kozmetik ürünlerinden biri olan aseton da çözücü özelliklere sahiptir. Solvent yakıcı bir madde olduğu için kullanımına dikkat edilmelidir. Uzun süre solunması ve cilde doğrudan temas etmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Solvent ne işe yarar? Solvent bazlı ürünlerin diğerlerinden farkı nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Solvent Nedir, Ne İşe Yarar Solvent Bazlı Ürünlerin Diğerlerinden Farkı Nedir

Çözücüler birçok farklı kimyasalın bir araya getirilmesiyle meydana gelir. Laboratuvar ortamında üretilen çeşitleri mevcuttur. Endüstriyel alanda da kullanımı yaygın olan solvent bazlı ürünleri solumak akciğer ve böbrek hastalıklarına yol açabilir. Bu nedenle solvent üretirken ve kullanırken, eldiven ve maske gibi güvenlik ekipmanları takılmalıdır.

Solvent Nedir?

Türkçe karşılığı ''çözücü'' olan solvent, yanıcı ve uçucu bir maddedir. Baskı teknolojisinde de kullanılan solventlerin yaklaşık %80'i renksizdir. 50'li yıllardan sonra dünya genelindeki kullanım oranı hızla artan çözücü, organik ve inorganik olmak üzere ikiye ayrılır. İnorganik çözücüler genellikle ikiden fazla kimyevi maddenin bir araya getirilmesiyle oluşur. Su ise, en sık kullanılan organik solventlerden biridir.

Solvent Ne İşe Yarar?

Solvent, kimyasal maddeleri seyreltir ve çözer. Örneğin tiner, en etkili çözücülerden biridir. Yağlı boyaların içine az miktarda dökülerek boyanın incelmesini sağlar. Bu sayede bir kutu boyadan daha fazla boya elde edilir. Aseton gibi ürünler ise ojelerin çıkarılması için kullanılır.

Laboratuvar ve araştırma tesislerinde ise belli başlı bileşikleri ayırmak için solvent kullanılır.

Solvent Bazlı Ürünlerin Diğerlerinden Farkı Nedir?

Solvent bazlı ürünler, diğer kimyasal maddeleri ayrıştırmak ya da seyreltmek için kullanılır. Diğer ürünlerden en büyük farkı hem sıvı hem de gaz olarak kullanılabilmesidir.