Sözlük Akabe Nedir? Tdk'ya Göre Akabe Kelimesinin Anlamı Nedir?

Akabe Nedir? Tdk'ya Göre Akabe Kelimesinin Anlamı Nedir?

23.04.2023 - 12:17 | Son Güncellenme:

Dilimize Arapçadan geçen birçok kelime vardır. Bunlardan biri de akabe kelimesidir. Kelime hem gerçek anlamda hem de mecaz anlamda kullanılabilen geniş kullanım alanına sahip olan kelimelerden biridir. Akabe hakkında merak edilen tüm ayrıntıları derledik.

Akabe Nedir Tdkya Göre Akabe Kelimesinin Anlamı Nedir

Akabe kelimesi Arapça kökenli olarak kullanılan kelimelerden biridir. Kısa sürede dilimize yerleşerek birçok alanda kullanılan kelimelerden biri haline gelmiştir. Aynı zamanda akabe kelimesiyle eş anlamlı olarak kullanılabilen de birçok yaygın kelime vardır.

Haberin Devamı

 Akabe Nedir?

 Akabe kelimesinin ilk anlamı, geçilmesi zor olan sarp ve dik yokuşlardır. Kur'an ayetlerinin biri olan Beled Suresinde zorluk anlamında da kullanıla akabe kelimesi, yaklaşık 15 asırdan beri kullanılan eski kelimelerden biridir. 

 TDK'na Göre Akabe Kelimesinin Anlamı Nedir?

 Akabe kelimesi, tehlikeli yol ve yokuşlar için kullanılır. Dolayısıyla TDK'na göre de ilk anlamı budur. Aynı zamanda somut anlamı da dik ve sarp yokuşlar olarak bilinir. Ancak mecaz anlamlarda da oldukça fazla kullanılır.

 Tehlikeli, sakıncalı ve güvenli olmayan her türlü durum ya da olaylar için de akabe kelimesi kullanılır. Uzun yıllardan beri dilimizde yer alan akabe kelimesi, hala yaygın olarak konuşma dilinde de kullanılıyor.