Sözlük Arpa Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Arpanın Özellikleri Nelerdir?

Arpa Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Arpanın Özellikleri Nelerdir?

02.02.2022 - 05:43 | Son Güncellenme:

Arpa, ekmek ve makarna yapımında kullanılan tek yıllık bir bitkidir. Çeşitli içkilerde ve hamur işi gıdalarda da kullanılan arpa, ılıman iklimin egemen olduğu bölgelerde yetiştirilir. Ülkemizde en çok arpa yetiştirilen şehirler, Konya, Yozgat, Kırşehir ve Ankara'dır. Dünya genelinde en fazla arpa yetiştiren ülkelerin başında ise Çek Cumhuriyeti, Fransa ve Rusya geliyor. Arpanın sözlük anlamını ve genel özelliklerini derledik.

Arpa Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Nedir Arpanın Özellikleri Nelerdir

Arpa B3 ve magnezyum bakımından zengin olan bir besin türüdür. Göz ve kemik sağlığına iyi gelen bu tahıl, bağırsaklardaki parazitlerin atılmasını da kolaylaştırır.

Arpa Nedir, TDK Sözlük Anlamı Nedir?

TDK'ya göre arpa kelimesi hem gerçek hem de mecazi anlamda kullanılır.

1- Sözlük Anlamı - Bilimsel adı "Hordeum vulgare" olan bir tahıl türü
2- Mecazi Anlamı - Para, nakit

Arpa sözcüğü birçok deyimde de yer alır. Örnekler:

1- Bir Arpa Yolu Yol Gidememek - Eski Türkçede arpa kelimesi, çok kısa, çok küçük demektir. Bu deyim de, istenilen hedefleri gerçekleştirmek gereken şeyleri yapamamak, daha yolun başında olmak anlamına gelir.

2- Arpa Ektim Darı Çıktı - Bu atasözü, hayal kırıklığına uğramak anlamında kullanılır.

Arpanın Özellikleri Nelerdir?

1- Arpa, ekmek ve makarna dışında hayvan yemi olarak da kullanılır.
2- Hem tınlı hem de humuslu topraklarda yetiştirildiği için verimliliği oldukça yüksektir.
3- Yüksek oranda B3 vitamini içeren arpa, hücrelerin daha hızlı yenilenmesini sağlar.

Yazarlar