Sözlük Koşer Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Koşer Gıda Örnekleri Nelerdir?

Koşer Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Koşer Gıda Örnekleri Nelerdir?

25.05.2022 - 13:34 | Son Güncellenme:

Koşer, Musevi kurallarına göre hazırlanan yiyecek demektir. Dini inanca uygun olan gıdalar için koşer gıda adı verilmiştir. Museviler bu inanışa göre kesinlikle et ve süt ürünlerini birlikte tüketmezler. Geviş getiren hayvanların etlerini ise uygun kasaplar keserek temizlediklerinde tüketebilirler. Koşer gıda hakkında tüm detayları derledik.

Koşer Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek Koşer Gıda Örnekleri Nelerdir

Koşer gıdada deniz ürünlerinden kabuklu deniz ürünleri ve yumuşakçalar kesinlikle tüketilmez. Et ve sütün aynı öğünde tüketilmemesi de en önemli özelliklerindendir.

Haberin Devamı

 Koşer Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

 Koşer, TDK sözlük anlamına bakıldığında Musevi kurallarına göre hazırlanmış yiyecek anlamına gelir. Koşer gıda da Musevilerin dini inancına uygun olan gıdalar demektir. Bu inanışa göre et ile süt aynı öğünde tüketilmez. Kabuklu deniz ürünleri ile deniz, pulsuz ve yüzgeçsiz balıklar tüketilmez.

 Koyun, keçi, inek gibi geviş getiren hayvanların etleriyle birlikte yüzgeçli ve pullu balıklar da yenebilir. Et yenecekse eğer etin haham rütbesine sahip olan kasaplar tarafından hazırlanması gerekir. Kasaplar tarafından suda bekletilen, tuzlanan ve yıkanarak temizlenen et yenebilir.

 Koşer Gıda Örnekleri Nelerdir?

 Koşe gıdanın en temel kuralı etli gıdalar ile sütlü gıdaların beraber tüketilmemesidir. Bu iki gıda türünün karıştırılması haram olarak nitelendirilir. Yasaklar arasında deniz ürünlerinden yumuşakçalar ve kabuklu deniz ürünleri vardır.

Haberin Devamı

 Yırtıcı kuşların, kemirgen hayvanların ve domuzun da tüketilmesi kesinlikle yasaklanmıştır. Eti tüketilecek hayvanın da geviş getiren hayvan olmasına özen gösterilir. Koşer gıda içinde keçi, inek, koyun gibi geviş getiren hayvanların eti uygun kasaplar tarafından kesilerek temizlendiğinde tüketilebilir.