Sözlük Koza Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Koza Nasıl Oluşur?

Koza Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Koza Nasıl Oluşur?

30.08.2022 - 15:42 | Son Güncellenme:

Tırtılların kelebeğe dönüşmeden önce yaklaşık 2 hafta boyunca içinde kaldıkları korunaklı yapıya koza denir. Kozalar, tırtılların dudaklarındaki ağlardan yapılsa da çevre ve iklim şartlarına karşı son derece dayanıklıdır. Bu nedenle halk arasında kozalar için ''koruncak'' kelimesi kullanılır. Bu yazımızda kozaların nasıl oluştuğunu anlattık ve koza kelimesinin mecazi anlamını ayrıntıları ile derledik.

Koza Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir Koza Nasıl Oluşur

Sadece tırtılların değil pamukların ve tohumların da kozaları vardır. Pamuk kozalarının diğer adı pamuk elmasıdır. 

Haberin Devamı

Koza Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir?

Tırtılların gelişim evrelerini tamamladığı korunaklı mahfazalara koza denir. Kozasına çekilmek deyimi ise, insanlarla iletişimi kesmek ve inzivaya çekilmek anlamına gelir. 

Koza Nasıl Oluşur? 

Kozaların oluşması için öncelikli olarak ipek böceklerinin 2 - 3 hafta boyunca düzenli beslenmeleri ve bedenen gelişmeleri için gerekir. Dut yapraklarıyla beslenen ipek böcekleri bu süreçte en az 3 ya da 4 kez deri değiştirirler. Her deri değişiminde renkleri açılır ve gelişirler. 3 hafta sonra ağızlarının üst kısmında biriken yapışkan sıvıyla kozaları örmeye başlarlar. Yaklaşık 14 gün sonra da kozanın içindeki tırtıl, kelebeğe dönüşür.