Sözlük Makyör Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Makyör Kime Denir?

Makyör Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Makyör Kime Denir?

31.08.2022 - 15:02 | Son Güncellenme:

Şov dünyasında, televizyonda ve sinema sektöründe "kamera arkası" olarak nitelendirilen birçok kişi çalışmaktadır. Bu sektörler, "senaryo", "kurgu", "yapım / prodüksiyon" ve "sanat ekibi" olarak dörde ayrılır. Diğer adı makyöz olan makyörler sanat ekibinde yer almaktadır. Makyör ne demek? Kime makyör nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Makyör Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir Makyör Kime Denir

Makyöz ya da makyör olmak için üniversite mezunu olmak şart değildir. Meslek liselerinden mezun olanlar ve güzellik kurslarının eğitim programlarını tamamlayıp sertifika alan kişiler dizilerde, sinema filmlerinde ve televizyon kanallarında makyörlük yapabilir. 

Haberin Devamı

Makyör Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir?

Aktörlerin, aktrislerin, şovmenlerin ve sunucuların makyajını yapan kişilere makyör denir. Bu sözcük dilimize Felemenkçeden geçmiştir. Orijinalinde "maquillage" şeklinde yazılan kelimenin kökeni ise maskedir. İlk kez Antik Yunan döneminde, tiyatro oyuncularına canlandırdıkları karaktere göre maske yaptıkları için, bu kelime daha sonraki yıllarda makyaj anlamında kullanılmıştır. 

Makyörün görevi sadece oyuncuların güzel görünmesini sağlamak değildir. Senaryoya ve oyuncunun canlandırdığı karakterin fiziksel özelliklerine göre makyaj yapmak da makyörlerin görevleri arasında yer alır. 

Örneğin senaryo gereği yüzünde doğum lekesi olan bir karakterin yüzüne doğum lekesi yapılır. Devamlılığın sağlanması için her sahneden önce oyuncuların makyajlarının tazelenmesi gerekir. 

Haberin Devamı

Makyör Kime Denir?

Ruj, fondöten, allık gibi makyaj malzemelerini kullanarak oyuncuları çekime hazır hale getiren makyaj sanatçılarına makyör denir. Bu kelime yalnızca erkekler için kullanılır. Kadın makyaj sanatçıları içinse "makyöz" sözcüğü tercih edilmektedir.