Sözlük Yöndeşme Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Yöndeşme Türleri Nelerdir?

Yöndeşme Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Yöndeşme Türleri Nelerdir?

07.01.2022 - 04:05 | Son Güncellenme:

Yön kelimesinden türetilen yöndeşme sözcüğü, farklı konumlarda olmalarına rağmen aynı amaca hizmet eden ya da aynı yöntemleri kullanan yapılar için kullanılır. Örneğin gazete, yazılı; televizyon kanalları ise görsel bir araçtır. Ancak her ikisi de haberleşmeyi sağladığı için gazete ve televizyon arasında yöndeşme söz konusudur. Yöndeşme kavramını detaylı bir şekilde derledik.

Yöndeşme Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek Yöndeşme Türleri Nelerdir


Yöndeşmenin en temel özelliklerinden biri farklı unsurları bir arada toplamasıdır. Günümüzde bu kavramın önem kazanmasının en büyük nedeni, dünyamızın globalleşmesi ve internetin yaygın olarak kullanılmasıdır.

Yöndeşme Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

Yöndeş kelimesinin sözlük anlamı aynı yönde olmaktır. Bu kelime, hedefleri, amaçları ya da ortaya çıkış nedenleri aynı olan kurumlar ve kavramlar için kullanılır. Örneğin bir televizyon kanalından gazete haberlerinin okunması bir tür yöndeşmedir. Gazetelerin internetten okunması da yöndeşmeye örnek olarak gösterilebilir.


Yöndeşme Türleri Nelerdir?

1- Ekonomik Yöndeşme:

Örnek:

Bir markette süt, peynir, defter, kitap ve kontör satılması.

Normalde süt ve peynir, mandıracılarda, defter ve kitap kırtasiyelerde, kontör ise telefoncularda satışa çıkarılır. Ancak küreselleşen dünyada, tüm yapılar gibi ekonomik parametreler de değişkenlik göstermiştir. Bunun sonucunda bir marketin içinde, başka başka dükkanlarda satılan ürünlerin hepsini bulmak mümkün hale gelmiştir.

2- Teknolojik Yöndeşme:

Örnek:

Bir cep telefonu ile fotoğraf çekmenin, mesaj gönderip arama yapmanın ve film izlemenin mümkün olması.

Yaklaşık 25 yıl önce hayatımıza giren cep telefonlarıyla, önceleri, sadece arama yapılabiliyor ve mesaj atılabiliyordu. Ancak, günümüzde, teknoloji alanında yaşanan devrim niteliğindeki değişimlerin sonrasında, cep telefonlarına birçok yeni özellik eklendi.

Geçmiş zamanlarda sadece fotoğraf makineleri ve bilgisayarlarla yapılabilen birçok şeyi akıllı telefonlarla yapmak mümkün. Farklı teknolojik aletlere özgü özelliklerin, tek bir cihazda toplanmasına teknolojik yöndeşme adı verilir.