Eğitim Splint Nedir, Türkçesi Ne Demek? Gece Plağı Ne İşe Yarar?

Splint Nedir, Türkçesi Ne Demek? Gece Plağı Ne İşe Yarar?

29.06.2022 - 16:04 | Son Güncellenme:

Gece plakları, her zaman kişiye özel olarak üretilir. Çok sık karşılaşılan sorunlar arasında yer alan uykuda çene sıkma ve diş gıcırdatma gibi durumlar, ilerleyen zamanlarda ise çene ve diş yapısında bruksizm gibi çok önemli sorunların yaşanmasına yol açabilir. Splint nedir, Türkçesi ne demek sizler için derledik.

Splint Nedir, Türkçesi Ne Demek Gece Plağı Ne İşe Yarar

Gece plağı, kişilere tedavi amaçlı kullanılan bir aparattır. Bu aparat, her zaman kişiye özel olarak tasarlanır. 

Haberin Devamı

Splint Nedir?

Splint, üst çene ya da alt çeneye uygulanan, dişlerin arasında duran, takılıp çıkartılabilen, şeffaf bir aparattır. Yanlış bir şekilde kapanmaya alışmış olan alt çenenin kasların rahatlamasını, doğru kapanmayı öğrenmesini ve çenenin doğru hareketini de sağlar. Hastanın yaşadığı sorunlara bağlı olarak sadece gece yatarken ya da yemekler de dahil olmak üzere 24 saat kullanılması gerekir.

Splint Türkçesi Ne Demek?

Splint, sözlüğünün Türkçe anlamı gece plağı demektir. Çene ve diş sorunlarını gidermek için tedavi amaçlı kullanılan bir aparattır.

Gece Plağı Ne İşe Yarar?

Gece plağı, genelde üst dişlere yapılan sert, esnek ya da yumuşak plastikten yapılan bir çeşit aparattır. Splint’e görünürde çok fazla benzemesine rağmen gece plağı ise, splintten çok farklıdır. Aslında bunlar arasındaki en temel farklılık ise, gece plağında isteğe göre herhangi bir ayarlama yapılamamasıdır. Yaklaşık olarak 1 mm kalınlığına sahip olan gece plağının üzerinde hiç bir ayarlama yapılamaz. Tüm dişlerin tek tek eşit bir şekilde temas etmesini sağlayamaz. Bunun yanında çene harekelerinde herhangi bir yönlendiriciliği de bulunmaz.