Eğitim Tasarım İlkeleri Nelerdir? Maddeler Halinde Temel Tasarım İlkeleri

Tasarım İlkeleri Nelerdir? Maddeler Halinde Temel Tasarım İlkeleri

27.03.2022 - 02:55 | Son Güncellenme:

Tasarım ilkeleri, aslında etkili bir iletişimin temelini oluşturur. Firmaların günümüzdeki en önemli etkinlikleri ise tanıtım ve reklam faaliyetleri alanında yapılıyor. Yani iletişim işinizin de tam merkezinde yer alıyor. Tasarım ilkeleri nelerdir sizler için derledik.

Tasarım İlkeleri Nelerdir Maddeler Halinde Temel Tasarım İlkeleri


Tasarım ilkelerini de gözeterek etkili bir iletişim ortaya koymanız, yani maksimum bir başarı sayesinde tanıtım faaliyetlerinizi kolaylıkla gerçekleştirmeniz gerekir.

Tasarım İlkeleri Nelerdir?

İlk olarak dikkat etmemiz gereken ve karşımızda çıkan tasarım ilkelerini ise Farklılık, Bütünlük, Vurgu, Alan, Denge, Ritim, Zıtlık ve Oran olarak da ifade edebiliriz.

Maddeler Halinde Temel Tasarım İlkeleri

Temel tasarım ilkeleri oldukça önemlidir. Bunlar ise şu şekilde ifade edilir;

Haberin Devamı

Bütünlük: Bütünlük ilkesi, tasarımın parça parça bir şekilde ele alınması değil, tam anlamı ile anlam ifade etmesidir. İyi bir tasarımın en olmazsa olmaz ilkesi ise, bütünlüktür. Bu sayede de baskı yapılan tasarıma bakıldığı zaman, genel bir bütün algısı meydana gelir. Aynı zamanda her bir parça, ahenk içindedir.

Farklılık: Tasarım ilkeleri içinde yer alan farklılık, yapılan tasarımın karakteristik özellikleri nedeni ile fark yaratması ve diğer rakipleri arasında ön plana çıkmasından kaynaklanır. Bu nedenle de özellikle, afiş, kartvizit, broşür ve benzeri tasarımlarda büyük bir önem taşır.

Vurgu: Her tasarımın önemli bir vurgusu, yani odak bir noktası vardır. Burada ise insanlara verilmek istenen mesaj verilir. Hem kelimeler hem de renkler ile görseller ile odak noktasının desteklenmesi gerekir.

Haberin Devamı

Denge: Denge, hem görsellerin hem de renklerin ve yazıların eşit dağılımını da bir arada ifade eder. Denge, aslında göz yormayan bir tasarımı da ifade eder ve tasarım ilkeleri içinde en önemli olanlardan bir tanesidir.

Alan: Farklı ölçülendirmeler ve çok boyutlu çalışmalar, tasarımın alanını önemli ölçüde genişletir. Örneğin, 3 boyutlu bir görsel çalışması sayesinde etkiyi önemli ölçüde artırabilirsiniz.

Zıtlık (Karşıtlık): Zıtlık yani karşıtlık, tasarım ilkeleri arasında bulunan çok önemli bir kuraldır. Buna göre de karşıtlıkların gücünden de yararlanılır. Zıtlıklar ilgi çekici bir hale gelir ve özellikle de baskısı yapılacak olan tüm tasarımlar çok daha fazla göz alıcı olur.

Ritim (Devamlılık): Ritim, uyum ya da devamlılık, aynı temel tasarım ilkesini de ifade eder. Genel bir ahenk sağlıyor. Bu uyumluluk hali ise, gözün tasarımdaki çok önemli detayları kolay bir şekilde yakalanmasını sağlar.

Oran/Orantı: Oran, tasarımdaki yazılar ve şekiller arasında bulunan bir denge halidir. Tasarım için çok önemli olan oran orantı konusu ise, estetik bir görünümü ifade eder. Aynı zamanda oranı sağlanan tasarımda istenen bazı noktalara dikkat çekmeyi başarır.