Eğitim Toplama İşlemi Nasıl Yapılır? Toplama İle İlgili Problemler

Toplama İşlemi Nasıl Yapılır? Toplama İle İlgili Problemler

03.06.2021 - 04:04 | Son Güncellenme:

Toplama işlemi özellikle okul dönemlerinin erken süreçleri içerisinde öğrenilmesi gereken en temel konulardan bir tanesini oluşturur. Bu konun iyi bir şekilde öğrenilmesi ile matematik ve geometri alanındaki diğer tüm konuların çok net bir şekilde kavranılabilmesi sağlanır. Sadece matematik alanında değil aynı zamanda günlük hayatta da sıklıkla kullandığımız toplama işlemini sizin için derledik.

Toplama İşlemi Nasıl Yapılır Toplama İle İlgili Problemler


Toplama işlemi çeşitli kuralları bünyesinde barındıran neredeyse sayısal olan bütün derslerin öğrenilmesi için gerekli olan bir konu çeşididir. Bu sebepten dolayı toplama işleminin iyi bir şekilde öğrenilmesi oldukça önem arz eder.

Toplama İşlemi Ne Anlama Gelir?

Toplama, matematikte iki ya da çok daha fazla oluşumun nicel değerlerinin birlikte ifade edilmesi işlemidir. Temel matematik işlemlerinden bir tanesi de toplamadır. Toplama anlam açısından bakıldığında, artma ya da çoğalma anlamını taşır.

Eldeli Toplama İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?

Eldeli toplama işlemi yapabilmek için ilk olarak birliklerin kendi aralarında toplanmaları gerekir. Daha sonrasındaki süreçte ise onluklar kendi aralarında toplanır. Birliklerin toplanması işlemi sürecinde onluk elde edilmişse o zaman mevcut olan değerlerin onluklarının toplama işleminin içine dahil edilmesi sağlanır.

Eldesiz Toplama İşlemi Nasıl Yapılır?

Birler ve onlar basamağındaki sayıların toplamının çift rakamı geçmemesi durumları eldesiz toplama şeklinde ifade edilir. Buradaki süreçte toplama işlemi sırasında ilk olarak birlikler toplanır ve sonra ise onluklar toplanır. Burada elde işleminde yapılan yöntemin kullanılmasına ihtiyaç duyulmaz.

Örnek Toplama İşlemi Problemleri

Bir masanın üstünde bulunan ayrı tabakların içerisinde 3 sarı elma ve 5 kırmızı elma ile 0 elma bulunmaktadır. O halde masanın üstünde toplamda kaç tane elma bulunmaktadır?
Bu işlem sırasıyla ele alınırsa şu şekilde toplama işlemi gerçekleşir.

5 + 3 + 0 = 8

Görüldüğü gibi 0 rakamının toplama üzerinde herhangi bir etkisi bulunmamaktadır. Böylece diğer rakamların birbiri ile toplanması yeterli olmuştur ve masanın üstünde kaç adet elmanın olduğu öğrenilmiş oldu.

Örnek Toplama Problemi

Benim 4 adet boya kalemim bulunur. Kardeşimle benim boya kalemlerimin toplamı 10'dur. O halde benimle kardeşimin toplam boya kalemleri kaçtır?

4 + …. = 10

Yukarıda görüldüğü gibi kardeşimin mevcut olan boya kalemlerinin sayısı bilinmiyor. O halde burada dörde hangi sayıyı eklenebilirse sonuç 10 çıkar sorusu sorulur. Dörtten sonra parmakların yardımı ile 10'a kadar sayılır. Bu şekilde sayıldığı zaman çıkan sonuç ise kardeşimin toplam miktardaki boya kalem sayısını oluşturur. Bu sayının neticesinde kardeşinin toplam boya kalemi 6 tane olur.