Eğitim Total Psa Nedir, Kaç Olmalıdır? Total Psa Testi Nasıl Yapılır?

Total Psa Nedir, Kaç Olmalıdır? Total Psa Testi Nasıl Yapılır?

15.09.2022 - 14:05 | Son Güncellenme:

Total PSA, prostat kanseri taramasında kullanılan test olarak tanımlanmaktadır. Prostat kanseri riskini belirlemek için total PSA testi kullanılmaktadır. Koldan alınan kan ile total PSA testi yapılmaktadır. Peki, total PSA nedir? Total PSA kaç olmalıdır? Total PSA testi nasıl yapılır sizler için derledik.

Total Psa Nedir, Kaç Olmalıdır Total Psa Testi Nasıl Yapılır

Total PSA testini yaptırmak için uygun olan yaş, genetik yatkınlığa göre değişiklik göstermektedir. Ailesinde prostat kanseri olan kişiler, total PSA testini daha erken yaşlarda yaptırmaktadır. Genetik anlamda bir yatkınlığı bulunmayanlar, şikayetleri olmadığı sürece tota PSA testi yaptırmalarına gerek bulunmamaktadır.

Total PSA Nedir?

Prostatta üretilen ve menini kıvamı ile yakından ilişkili olan PSA, kanda dolaşmaktadır. Prostat enfeksiyonu, iyi huylu prostat büyümesi ve prostat kanseri gibi durumlar için PSA miktarı değişiklik göstermektedir. Kandaki PSA değeri, prostat rahatsızlıkları hakkında bilgi vermektedir.

Total PSA Kaç Olmalıdır?

İdeal total PSA, kişinin yaşına göre değişmektedir. 50-59 yaş arasındaki erkeklerde total PSA'nın 0-3,5 ng/ml arasında olması gerekmektedir. 60-69 yaş aralığındaki erkeklerde aranan total PSA değeri 0-4,5 olmaktadır. Normal değerler, uzman doktor tarafından yaşa göre değerlendirilmektedir.

Total PSA Testi Nasıl Yapılır?

Total PSA testi aç veya tok karna, günün herhangi bir saatinde, koldan alınan kan ile yapılmaktadır. Tüketilen gıdaların total PSA testi üzerinde bir etkisi bulunmadığından, kişinin aç veya tok gelmesine dikkat edilmemektedir. Prostat kanserinin vücuda yayılmadan tespit edilmesi için total PSA testi ayrı bir önem taşımaktadır.