Eğitim Trompet Nedir, Çeşitleri Nelerdir? Trompet Nasıl Çalınır, Kolay Mıdır?

Trompet Nedir, Çeşitleri Nelerdir? Trompet Nasıl Çalınır, Kolay Mıdır?

24.03.2021 - 02:32 | Son Güncellenme:

Trompet, bakırdan yapılmış olan ev bir ağızlık ile içe doğru kıvrılmış olan silindir şeklindeki borudan oluşmuş üflemeli bir çalgıdır. Ağız kısmı konik şeklinde olan keseye benzeyen ağır bir yapıdır. Ağırlık kısmı sığ biçimde olan trompetin bu özelliği sese canlılık ve çınlama özelliği katar. Trompet nedir, çeşitleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Trompet Nedir, Çeşitleri Nelerdir Trompet Nasıl Çalınır, Kolay Mıdır


Trompet, kendi dudak şeklinize kolay çalabilmeniz için uyum sağlayan üflemeli bir çalgıdır. Bu çalgıda çalmak istediğiniz parçaya uygun bir ağızlık seçimi yapabilirsiniz. Örneğin koyu tonlarda bir eser çalacaksanız geniş ve derin bir ağızlık seçimi yapabilirsiniz.

Trompet Çeşitleri Nelerdir?

Trompet çeşitleri içinde en çok tercih edilen "Si Bemol trompettir." Bu trompet çeşidinin sesi kulağa çok hoş gelir. En çok kullanılan ikinci trompet çeşidi ise, "Do trompettir." Bu trompet çeşidi, görüntü ve şekil olarak Si bemol trompete çok benzese de Do trompetlerin borusu 14 cm boyundan daha kısa olur ve kalak adı verilen kısım daha küçük olur. Kısacası iki çeşit trompet vardır. Bunlar ise, Natürel Trompet ve Kromatik Trompettir.

Trompet Nasıl Çalınır?

Trompet, üflemeli bir çalgıdır. Bu nedenle trompet çalmak isteyen kişiler düzenli olarak nefes egzersizi yaparak kendilerini geliştirme imkanı bulabilir. Trompet çalarken insanların en güçsüz hissettiği elini tercih etmesi gerekir. Daha sonra trompete takacağınız ağızlığı seçerek elinizin başparmağı ve işaret parmağınız ile tutmanız gerekir. Dudaklarınızı ise, öyle çok bir çaba göstermeye gerek kalmadan sadece dudakları hafif bir şekilde kapalı tutarak trompeti kolayca üfleyebilirsiniz.

Trompet Çalmak Kolay mıdır?

Trompet çalmak için tekniğini bilmek gerekir. Nefes egzersizleri yaparak ve dudaklarınızı hafif kapalı tutarak kolaylıkla trompet çalabilirsiniz. Çalacağınız esere göre bu aletin ağızlığını değiştirerek istediğiniz sesi kolaylıkla çıkarabilirsiniz.