Eğitim Ülkelerin Para Birimleri Ve Sembolleri Nelerdir?

Ülkelerin Para Birimleri Ve Sembolleri Nelerdir?

10.02.2022 - 12:43 | Son Güncellenme:

Her ülkenin kendine ait bir para birimi ve sembolü bulunmaktadır. Ülkelerin bağımsızlıklarında ve kültürlerinde de bu para birimlerinin ve sembollerin yeri de büyüktür. Ülkelerin para birimleri ve sembolleri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.

Ülkelerin Para Birimleri Ve Sembolleri Nelerdir

 Ülkelerin para birimleri ve sembolleri genellikle farklılık gösterir ve ülkeyi temsil eder. Dünya üzerinde bilinen yaklaşık 236 tane ülke bulunmaktadır. Çoğunlukla küçük ülkelerin kendilerine ait para birimleri bulunmamaktadır. 

Haberin Devamı

 Ülkelerin Para Birimleri Nelerdir?

 Dünyadaki ülkelerde neredeyse 200'den daha fazla para birimi bulunmaktadır. Dünya genelinde en yaygın kullanılan para birimleri ise genellikle Amerikan doları olarak bilinmektedir. Avrupa Birliği ise Euro para birimini takip ederi. Dünya genelindeki pek çok ülkede de bu para birimleri kullanılmaktadır. Aynı zamanda dünya genelinde Sterlin, Lira, Frank, Yen, Yuan, Dinar, Pezo ve Manat gibi para birimleri kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra Kron, Ruble, Won ve riyal gibi para birimleri de dünya genelinde kullanılmaktadır. Ülkelerin para birimleri bağımsızlıkları hususunda da çok önemli bir yere sahip olması ile bilinmektedir. 

 Ülkelerin Sembolleri Nelerdir?

 Ülkelerin para birimleri ve sembolleri o ülkelerin kültürlerinin bir parçası olarak bilinmektedir. Amerikan dolarının kodu "USD" olarak kabul edilmiştir. Amerikan dolarının sembolü “$”’ olarak seçilmiştir. Amerikan doları özellikle Zimbabwe, Mikronezya, Marshall Adaları, Ekvator, El Salvador ve Doğu Timor devletleri tarafından kullanılmaktadır. Avrupa Birliği ise uluslararası kodu “EUR” ve sembolü “€” olan para birimini kullanırlar. Dünya genelinde Almanya, Avusturya, Estonya, Belçika, Fransa, Letonya, İtalya, Slovenya ve Yunanistan gibi pek çok ülke de Euro para birimini kullanırlar. İngiltere ve Kuzey İrlanda tarafından da Sterlin para birimi kullanılmaktadır. Sterlin para biriminin sembolü “£” olarak bilinir. Yen ise Japonya'nın resmi para birimidir. Bu para biriminin sembolü de “¥”dir. Kanada ise kendi dolarını da kullanmaktadır. Uluslararası kodu CAD olan paranın “C$” sembolüdür.

Haberin Devamı

 Para Birimleri ve Sembolleri İle İlgili Merak Edilenler

 Dünya genelinde bulunan para birimleri ve sembolleri bilindiğinde seyahatler çok daha rahat olacaktır. Fransa genellikle Avrupa Birliği'ne girmeden önce frankı para birimi olarak kullanıyorlardı. Frank günümüzde Ekvator Ginesi, Benin, Fildişi Sahili, Gabon, Togo ve Çad gibi ülkelerde de kullanılıyor. İsviçre ise para birimi olarak frankı kullanıyorlar. Frank uluslararası kodu “CHF” ve sembolü “SFr”’dır. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti resmi para birimi olarak lira kullanıyor. Uluslararası kodu "TRY" olan paranın sembolü ise "TL" olarak bilinmektedir.